Manu Pitkänen
7. marraskuuta, 2013 10:01
Mediassa on kirjoitettu pitkään Spotifyn maksamista tilityksistä artisteille, ja on yhtiö itsekin kehunut maksaneensa musiikintekijöille jo yli 500 miljoonaa dollaria (vuoden 2012 loppuun mennessä). Summan pitäisi tuplaantua tämän vuoden aikana.
Julkisuudessa liikkuneet summat ovat kuitenkin yleensä olleet kokonaissummia, joista on hankala tai jopa mahdotonta tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Anssi Kela on avannut blogissaan suoratoistotilitysten yksityiskohtia Levoton tyttö -kappaleensa kautta. Kappaletta kuunneltiin suoratoistopalveluiden kautta maalis-kesäkuun aikana 1 058 313 kertaa. Neljän kuukauden ajanjakson kuunteluista hänelle maksettiin ennen veroja 2 336,9 euroa, eli kuuntelukertaa kohden tilitys oli noin 0,22 eurosenttiä.
Kela huomauttaa, ettei kaikille artisteille makseta samaa summaa yhdestä kuuntelukerrasta, vaan se riippuu solmituista sopimuksista.
Levotonta tyttöä kuunneltiin mainosrahoitteisen Spotifyn kautta huhtikuussa yli 220 000 kertaa. Samaan aikaan kuukausimaksullisten Spotify Premiumin ja Unlimitedin tilaajat kuuntelivat kappaletta 194 000 kertaa. Vaikka maksuton Spotify tuottaakin enemmän kuuntelukertoja, tuottaa se euroja selvästi vähemmän musiikintekijöille. Maksuttoman Spotifyn kuunteluista tilitettiin Kelalle 79,9 euroa, kun taas maksullisista tilauksista kilisi 798,6 euroa.
Spotify-tilaus hyödyttää paitsi itse palvelua, myös sen levykirjastossa olevan musiikin tekijöitä.
Spotify-toistoista artisteille tilitetyt summat tuntuvat pieniltä, mutta ei palvelu ole ollut sitä ylläpitävälle yhtiöllekään mikään rahasampo. Palvelun pyörittäminen on ollut tappiollista ja on sitä edelleenkin. Spotify on kirjannut kahdelta edelliseltä tilivuodeltaan yhteensä yli 100 miljoonan euron tappiot.
Teosto ja YouTube solmivat hiljattain lisensointisopimuksen, jonka myötä musiikintekijät pääsevät hyötymään rahallisesti videoidensa toistokerroista. Suomessa ollaan siis otettu askel eteenpäin musiikin digitaalisen jakelun ansaintamallin kehityksessä.