Netflix haluaa murtaa elokuvien jakeluketjun: Ensi-iltaelokuvia palveluun

Manu Pitkänen
29. lokakuuta, 2013 11:04

Netflixin sisältöjohtaja Ted Sarandos totesi Film Independent Forumissa pitämässään puheessa, että yhtiö haluaa muuttaa elokuvien sisältöjakeluketjun täysin. Hän haluaisi isojen elokuvatuotantojen tulevan Netflixin valikoimiin samana päivänä kuin ne näkyvät elokuvateattereiden valkokankaalla.
Tällä hetkellä Netflix sijoittuu elokuvien jakeluportaikon viimeisille rappusille. Kun elokuva julkaistaan, esitetään se ensimmäisenä elokuvateattereissa. Muutaman kuukauden odottelun jälkeen elokuvasta julkaistaan DVD/Blu-ray. Kun teatteriesityksistä ja DVD-myynnistä on saatu nyhdettyä tarpeeksi rahaa, voivat televisiokanavat alkaa esittää sitä. Netflix pääsee käsiksi esitysoikeuksiin näillä main.
Isojen tuotantojen televisioensi-iltoja voidaan joutua odottamaan useampi vuosi elokuvan teatteriesitysten alkamisesta ja Netflixin elokuvatarjonta voi muistuttaa kaupan "alelaaria". Nämä seikat johtuvat elokuvien moniportaisesta jakeluketjusta, jossa jokainen pitää huolen siitä, ettei toinen pääse syömään toisen myyntiä.
Netflix haluaa rikkoa kaavan ja tuoda isoja elokuvia palvelun valikoimiin samana päivänä kun ne esitetään ensimmäistä kertaa teattereissa. Sarandosin arvion mukaan elokuvateollisuudesta saattaa löytyä myös halukkuutta tähän. Menneenä kesänä julkaistiin ennätyksellisen paljon elokuvia, joiden tuotantobudjetti oli 75 miljoonaa dollaria. Siitä huolimatta teattereissa kävijöiden määrä vähäni aiemmasta.
Sarandosin mielestä suurin syy ilmiöön on se, että uusien elokuvien näkeminen on tehty liian vaikeaksi. Netflixillä on keinot tehdä uutuusleffojen katsomisesta paljon yksinkertaisempaa. Sarandos puhuu elokuvien jakeluketjusta alla olevalla videolla kohdan 19:00 jälkeen.
Netflix kertoi sijoittajille osavuosikatsauksensa yhteydessä, että yhtiö haluaa panostaa elokuviin nykyistä enemmän.

Lue myös nämä
Tägit
elokuva DVD-elokuva Netflix VOD
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.