Tutkijat kehittivät miljoona vuotta kestävän tallennusratkaisun

Manu Pitkänen
27. lokakuuta, 2013 11:11

Tiedon säilöminen seuraaville sukupolville on ollut ihmiskunnan yksi suurimmista haasteista aina kirjoitetun kulttuurin alkamisesta lähtien. Tutkijat ovat löytäneet ratkaisun, jonka avulla tallennettu tieto voidaan säilöä jopa miljoonaksi vuodeksi.
Iso osa ihmiskunnan tuottamasta informaatiosta on nykyään jo digitaalisessa muodossa ja se on tallennettu kiintolevyille. Kiintolevyjen tallennuskapasiteetti on kasvanut vuosien saatossa nopeasti, mutta siitä huolimatta ne eivät ole kovin pitkäaikainen ratkaisu ihmiskunnan tuottaman tiedon säilömiseen. Ne ovat alttiita rikkoontumisille ja tietoa voidaan menettää olosuhteissa tapahtuneiden muutosten takia.

Alankomaalaisen Twenten yliopiston tutkija Jeroen de Vries'n ja hänen kollegat ovat kehittäneet median, jolle tallennettu data säilyy ainakin miljoonan vuoden ajan. Median eliniän mittaaminen reaaliaikaisesti ei ole kovin käytännöllistä, minkä takia saatu tulos perustuu kiihdytettyyn mittausmenetelmään.
Tutkijoiden luomassa mediassa data on tallennettu 100 nanometrin viivanleveydellä QR-koodeina. Materiaaleina käytettiin volframia ja piinitridiä, joilla on hyvin alhainen lämpölaajenemiskerroin. Informaatio säilyi helposti tunnin ajan noin 172 celsius-asteessa, mikä Arrhenniuksen lain perusteella riittää datan säilömiseen miljoonaksi vuodeksi.

Hitachi kertoi vuosi sitten kehittäneensä lasiin perustuvan tallennusratkaisun, jossa informaatio säilyy satoja miljoonia vuosia. Tuote saattaa tulla markkinoille jo vuonna 2015. Kiihdytetyssä ikääntymistestissä informaatio säilyi 2000 celsiusasteessa kahden tunnin ajan.

Lue myös nämä
Tägit
Hitachi kiintolevy
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.