BitTorrent-hakukone isoHunt lopettaa toimintansa

Manu Pitkänen
17. lokakuuta, 2013 21:13

BitTorrent-hakukone isoHunt on sopinut riitansa yhdysvaltalaisten elokuvastudioiden kanssa. Sovinnon myötä isoHunt lopettaa toimintansa.
IsoHuntin perustaja Gary Fung avasi palvelun vuonna 2003 ja Alexa-mittauspalvelun mukaan se on maailman 426. suosituin verkkosivusto. Palvelun kautta löytyy yli 13,7 miljoonaa aktiivista torrentia ja tiedostojen yhteenlaskettu suuruus on yli 17 300 teratavua.
MPAA ja isoHunt ovat olleet tukkanuottasilla vuodesta 2006 lähtien, jolloin etujärjestön edustamat elokuvastudiot haastoivat hakukoneen oikeuteen. Oikeus antoi tuomionsa jutussa vuoden 2009 lopulla. Sen mukaan isoHunt oli syyllistynyt tekijänoikeusrikosten avustamiseen. Seuraavana keväänä isoHunt määrättiin suodattamaan palvelun sisältöä.
Yhdysvaltain valitustuomioistuin julkaisi tämän vuoden keväänä mielipiteensä isoHuntin sisältösuodatuksesta. Sen mukaan riittäviä askeleita suodatuksen käyttöönotossa ei ole otettu. Näin ollen DMCA-lain turvasatamapykälää, joka suojaa muun muassa Googlea, ei voida isoHuntin tapauksessa soveltaa. Tämän vuoden lopun oikeuskäsittelyssä oli tarkoitus määrittää, minkälaisen vahingonkorvauksen isoHunt on velvollinen maksamaan elokuvastudioille. Oikeuskäsittelyä ei tarvita MPAA:n ja isoHuntin välisen sovinnon takia.
IsoHunt suostuu sopimuksen nojalla maksamaan 110 miljoonan dollarin vahingonkorvaukset sekä lopettamaan palvelun toiminnan lokakuun 23. päivään mennessä.

Lue myös nämä
Tägit
BitTorrent MPAA isoHunt
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.