Ollila haluaa autoveron suoriteperusteiseksi – kaikkiin suomalaisiin autoihin seurantalaite

Manu Pitkänen
15. lokakuuta, 2013 15:37

Liikenneministeri Merja Kyllönen kertoi vuoden 2012 alussa, että Shellin (ja silloin vielä Nokiankin) hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollilan johtama työryhmä alkaa selvittää autoverotuksen uudistamista. Suunnitelmissa oli vaihtoehto, jossa verotus olisi suoriteperusteinen. Käytön mittaamista varten verottajalle pitäisi rakentaa järjestelmä, jolla se voi seurata autoja.
Ollila on tänään kertonut julkisuudelle millaista järjestelmää työryhmä on visioinut. Työryhmä luovuttaa loppuraportinsa joulukuussa ja siinä on esillä useampi eri vaihtoehto.
Ollilan mukaan paikkatietopalvelut tulevat yleistymään autoilussa ja liikenteessä maailmalla joka tapauksessa. Verottajallakin on mahdollisuus hyödyntää uuden tekniikan suomia mahdollisuuksia. Erikseen myytävien lisälaitteiden avulla auton taittamaa matkaa voidaan mitata jatkuvasti, minkä ansiosta verotus voidaan muuttaa kilometriperusteiseksi.
Viime vuonna Ollila kertoi, että nelisenkymmentä suomalaisyritystä on kiinnostunut kehittämään uudenlaisen autoveron tarvitsemaa paikannusteknologiaa. Nokia kuuluu näiden yritysten joukkoon.
Nokia ilmoitti syyskuussa myyvänsä matkapuhelinliiketoimintansa, mutta muutama päivä ennen tätä yhtiö esitteli uudenlaisen pilveä hyödyntävän Here Auto -autonavigointijärjestelmän. Se kertoo auton sijainnin lisäksi millaisia palveluita lähistöltä löytyy.
Paikkatietoa hyödyntävä verotusmallin suurin ongelma liittyy kansalaisten yksityisyydensuojaan. On puhuttu askeleesta kohti orwellilaista maailmaa.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Jorma Ollila Nokia Here
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.