Lavabit taisteli Yhdysvaltain hallintoa vastaan viimeiseen pisaraan asti

Manu Pitkänen
3. lokakuuta, 2013 13:32

Salattua sähköpostipalvelua tarjoava Lavabit kertoi elokuussa lopettavansa toimintansa. Äkillisen lopetusilmoituksen taustalla epäiltiin olevan kyse Yhdysvaltain hallinnon väliintulosta. Nyt virginialainen oikeusistuin on julkaissut dokumentteja, jotka antavat lisää tietoja Lavabitin sulkemiseen johtaneista tapahtumista.
Lavabit sai 28. kesäkuuta määräyksen, jonka mukaan sen oli tallennettava ja luovutettava palvelun kautta lähetettävien ja vastaanotettavien viestien metatietoja viranomaisille. Viranomaisia kiinnosti erään Lavabitiä käyttävän henkilön sähköpostiliikenteen tiedot. Hänen henkilöllisyys halutaan pitää salassa, mutta häntä vastaan nostettujen syytteiden perusteella kyseessä on tietovuotaja Edward Snowden.
Lavabitin perustaja Ladar Levison kieltäytyi luovuttamasta tietoja, koska kyseessä on salattua sähköpostivaihtoa tarjoava palvelu. Heinäkuun 16. päivä oikeus määräsi Lavabitiä luovuttamaan viranomaisille viestiliikenteen salaukseen käytettävät salausavaimet, minkä ansiosta FBI pääsisi käsiksi Lavabitin käyttäjän tietoihin.
Levison valitti oikeuden päätöksestä ja oli nyt valmis noudattamaan viranomaisten alkuperäistä tiedonluovutuspyyntöä. Viranomaiset eivät suostuneet enää neuvottelemaan, vaan halusivat Lavabitin salausavaimet. Oikeus hylkäsi valituksen, mutta Levison yritti tehdä vielä kiusaa viranomaisille.
Hän luovutti salausavaimet paperille tulostettuina. 2560 merkin kirjoittaminen käsin on työlästä ja yksikin virhepainallus riittää estämään salauksen purkamisen. Elokuun viidentenä päivä oikeus määräsi Levinsonia luovuttamaan avaimet sähköisessä muodossa heti. Kolme päivää myöhemmin Lavabit kertoi sulkevansa palvelun, koska käyttäjille ei pystytty enää tarjoamaan salattua sähköpostiliikennettä.

Lue myös nämä
Tägit
Lavabit
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.