Tänään vietetään avoimien ohjelmien päivää

Manu Pitkänen
21. syyskuuta, 2013 13:33

Tänään on syyskuun kolmas lauantai ja se tarkoittaa tietysti vain yhtä asiaa: avoimien ohjelmien päivää. Teemapäivän tarkoituksena on lisätä avoimeen lähdekoodiin perustuvien ohjelmistojen tunnettuutta.
Vaikka monet suomalaiset käyttävätkin avoimeen lähdekoodiin perustuvia ohjelmia, vain noin joka kolmas tietää mitä avoin lähdekoodi käytännössä tarkoittaa. Avointen ohjelmien päivällä halutaan nostaa ihmisten tietoisuuteen tietokoneohjelmien alkuperät ja niiden tekemiseen käytetyt kehitysmallit. LibreOfficen, Firefoxin ja Androidin lisäksi avoin lähdekoodi näyttäytyy ihmisille epäsuorasti Facebookin, Twitterin ja Googlen käyttämien palvelinohjelmistojen kautta.
Avoin lähdekoodi tarkoittaa tietokoneohjelmien kehitysmenetelmiä, jotka tarjoavat loppukäyttäjälle mahdollisuuden tutustua ohjelman lähdekoodiin ja muokata sitä omien tarpeidensa mukaisesti. Avoimen lähdekoodin ajatus on siis sama kuin esimerkiksi verkkotietosanakirja Wikipediassa: sitä voi vapaasti kopioida, levittää ja muokata.
Teemapäivän kunniaksi AfterDawn koosti pienen listan download.fi-verkkopalvelusta löytyvistä avoimeen lähdekoodiin pohjautuvista Windows-ohjelmista.

Lue myös nämä
Tägit
avoin lähdekoodi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.