4K Blu-ray-levyjä jo sarjatuotannossa?

Valtteri Ahonen
12. syyskuuta, 2013 21:52

DVD:t nousivat nopeasti digitaalisen aallon harjalla joka kuluttajan kotiin, mutta Full HD -buumin alettua ne kävivät jo vanhentuneiksi. Uudeksi formaatiksi valikoitui Blu-ray, jolle pystyi tallentamaan huomattavasti enemmän dataa kuin perinteiselle DVD:lle.
Nyt eletään kuitenkin jo jälleen uutta murrosta. 4K-laitteet alkavat valua myyntiin, minkä vuoksi varmasti myös 4K-sisältö alkaa pian lisääntyä. Tässä kohtaa törmätään ongelmaan, sillä nykyinen Blu-ray-standardi ei kykene välittämään 4K-kuvaa, joka on siis karkeasti neljä kertaa Full HD:ta tarkempaa. Mikä siis neuvoksi?
Netflixin kaltaiset suoratoistopalvelut ovat ilmoittaneet ilman muuta ottavansa 4K-sisällön jakeluun kun aika on kypsä, ja maailmalla on jo tehty useita pieniä kokeiluja elokuvien siirrosta verkon välityksellä. 4K-elokuvat ovat kuitenkin tiedostokokoluokaltaan 100 GB:n hujakoilla, mikä tekee niistä melko massiivisia moneen, suorituskyvyltään keskitasoiseen verkkoon tuupattavaksi.
Blu-ray ei luultavasti tule häviämään, sillä jo pidempään on tiedetty, että kehitteillä on nykyiseen tekniikkaan nojaava versio, jolle kykenisi tallentamaan entistä suurempia, 4K-videoiden vaatimia datamääriä. Suurempi kapasiteetti tullaan ilmeisesti saavuttamaan kerrostetuilla levyillä, ja niitä on jo useamman vuoden ajan demottukin onnistuneesti.
BDA (Blu-ray Disc Association) ei ole virallisesti juuri hiiskunut tekniikan ja uuden standardin valmiusasteesta, muuta viimeisimpien huhujen mukaan noin 100 GB -kapasiteetilla varustettuja Blu-ray-levyjä olisi jo tuotannossa.
Nähtäväksi jää, tukevatko vanhat Blu-ray-soittimet mahdollisesti uusia levyjä esimerkiksi ohjelmistopäivityksen myötä, vai onko elokuvien ystävillä jälleen edessään laitteidenvaihtorumba.

Lue myös nämä
Tägit
Blu-Ray 4K
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.