Opera julkasi iPadille kokonaan uuden selaimen

Sami Koivunen
9. syyskuuta, 2013 18:27

Opera julkaisi tänään pitkään kehitteillä olleen Coast-selaimen, jonka tarkoituksena on Operan itsensä mukaan muuttaa pitkään vallalla ollut pysähtyneisyys internet-selaimen kehityksen saralla.
Puolitoista vuotta sitten Opera käynnisti pienellä ryhmällä projektin, jonka tarkoituksena oli kehittää kokonaan uudenlainen tablet-selain ja tuloksena syntyi uusi Coast-selain. The Vergen haastattelussa Operan Huib Kleinhout kertoi turhautuneensa selainten kehityksen pysähtyneisyyteen ja halusi luoda nykypäivän internet-vaatimuksia vastaavan selainkokemuksen.
Käytännössä Coast-selaimessa on panostettu eleohjaukseen, jossa hyödynnetään erityisesti näytön pyyhkäisyjä. Perinteisistä selaimista poiketen Coast ei sisällä juuri ollenkaan käyttöliittymäelementtejä, vaan käytännössä kaikki toiminta tapahtuu eleiden avulla. Käyttäjä voi muokata kotinäkymää vetämällä eri sivustoja näkymälle ja näkymä täyttyy useimmin vierailluista sivuista.
Coastin sanotaankin näyttävän ja toimivan paljolti iPadin oman kotinäkymän kaltaisesti. Selain myös päivittää ja pitää auki sivustoja taustalla, joten käyttäjän ei tarvitse kuin liikkua eleiden avulla sivujen välillä. Operan toiveena on saada web-selaus tuntumaan sovelluksien sarjalta, ei erillisiltä sivuilta.
Coast perustuu iOS:n päälle rakennettuun WebKit- ja Javascript-moottoriin, minkä kerrotaan tarkoittavan, että edes mukana tuleva ja jokaisen web-sivun turvallisuuden tarkastava Web of Trust -lisäosa ei hidasta selaimen käyttöä.
Opera ei ole kertonut aikooko yhtiö julkaista selainta muille alustoille.

Lue myös nämä
Tägit
Opera Apple iPad Coast
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.