NSA:lla on tieto ja taito urkkia älypuhelimia

Manu Pitkänen
8. syyskuuta, 2013 11:22

Euroopan suurimpiin aikakauslehtiin kuuluvan Der Spiegelin verkkosivuilla julkaistun uutisen mukaan Yhdysvaltojen Kansallisella turvallisuusvirastolla (NSA) on keinot päästä käsiksi iPhone-, Android- ja BlackBerry-puhelimiin tallennettuihin tietoihin. Uutisoimme aiemmin tällä viikolla NSA:n Bullrun-hankkeesta, joka vakoilee isoa osaa maailman salattua verkkoliikennettä.
Spiegelin mukaan NSA pystyy selvittämään iPhone-, Android- ja BlackBerry-puhelimien sijantitiedot, kontaktilistat, muistiinpanot ja tekstiviestiliikenteen. Virastolla on työryhmiä, joiden tavoitteena on keksiä keinot päästä puhelimiin käsiksi. Jokaista mobiilikäyttöjärjestelmää kohden on oma työryhmä. Spiegelin mukaan vuonna 2009 BlackBerry muutti pakkausalgoritmejään niin, ettei NSA enää päässyt käsiksi BlackBerry-puhelimiin. Vuonna 2010 urkintayhteys onnistuttiin luomaan uudelleen kanadalaisen yhtiön puhelimiin. NSA on onnitunut myös murtautumaan BlackBerryn turvallisina pidettyihin viestintäpalveluihin.
Uutisessa ei puhuta mitään Nokian Symbian-käyttöjärjestelmästä, joka oli markkinaosuudella mitattuna maailman suosituin käyttöjärjestelmä älypuhelimissa 2010-luvun taitteessa. On siis epäselvää onko NSA:lla pääsy myös Symbian-puhelimiin. Jutussa ei myöskään mainita Windows Mobilea/Windows Phonea. Spiegelin näkemien dokumenttien perusteella puhelimien salakuuntelu ei ole laajamittaista toimintaa. NSA keskittyy ennalta valittuihin kohteisiin.
Spiegel julkaisee koko uutisen maanantaina verkkosivuillaan.
Kesällä paljastui, että NSA pystyy paikantamaan sammutetunkin puhelimen.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone Android Google Microsoft Symbian Windows Phone NSA
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.