Taloussanomat: bitcoin-tuotot joutumassa verolle

Teemu Laitila
27. elokuuta, 2013 11:57

Verovirastossa ollaan laatimassa ohjeistusta virtuaalivaluutoilla hankittujen tulojen verottamiseksi, kertoo Taloussanomat. Syyniin ovat joutuneet paljon julkisuudessa olleen bitcoinin lisäksi myös esimerkiksi pelien virtuaalivaluutat, jotka voidaan muuttaa euroiksi.
Uuden ohjeistuksen mukaan bitcoin-sijoituksilla hankitut tulot laskettaisiin kokonaisuudessaan pääomatuloiksi ja ne muuttuisivat verotettaviksi heti, kun bitcoinit vaihdetaan euroihin. Sama suhtautuminen pätee Taloussanomien mukaan myös esimerkiksi Habbo Hotellin pelirahaan, Diablo 3:n virtuaalirahaan sekä Second Lifessa käytettyyn rahayksikköön Linden-dollariin.
Verottaja haluaa osansa bitcoin-sijoitusten lisäksi myös bitcoinilla käydystä kaupasta. Jos on sijoittanut bitcoineihin esimerkiksi 100 euroa ja valutaan kurssinousun myötä käyttää varallisuuttaan ostaakseen palveluita esimerkiksi 300 euron edestä, verottajan näkemyksen mukaan on syntynyt 200 euroa verotettavaa pääomatuloa.
Vaikka bitcoin-sijoitusten tuotto kiinnostaa verottajaa, virtuaalivaluutta ei vielä saa samoja oikeuksia kuin perinteisempi sijoitustoiminta. Jos bitcoin-sijoituksen arvo romahtaa, arvon alennus ei ole vähennyskelpoista luovutustappiota. Vähennyksiä ei voi tehdä myöskään bitcoinien hankintakuluista eli louhintatarkoituksiin ostettu näytönohjain ei ole verovähennyskelpoinen.
Bitcoinien louhijatkaan eivät välty veroilta, vaan verottaja suhtautuu louhintapalkkioihin ansiotulona, mitä perustellaan palkkioiden sattumavaraisuudella.
Virasto ei kerro tarkemmin, miten bitcoin-tuottoja ja louhijoiden saamia louhintapalkkioita on tarkoitus valvoa, jotta laajamittaista veronkiertoa ei pääsisi tapahtumaan.

Lue myös nämä
Tägit
Bitcoin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.