Mt. Gox menettikin viisi miljoonaa Yhdysvaltain hallinnolle

Teemu Laitila
24. elokuuta, 2013 13:31

Toukokuussa uutisoitiin, että Yhdysvaltain hallitus takavarikoi 2,1 miljoonaa dollaria nuoren Bitcoin-talouden merkittävämmältä tekijältä Mt. Goxilta. Tuoreiden asiakirjalöytöjen mukaan kokonaissumma oli kuitenkin yli viisi miljoonaa dollaria, joista osa tuli yhtiön toimitusjohtajan henkilökohtaiselta tililtä.
Julkisuudessa mainittu 2,1 miljoonan dollarin summa takavarikoitiin Mt. Goxin tililtä maksuvälityspalvelu Dwollassa. Dwolla oli aiemmin yksi suosituimpia tapoja Yhdysvalloissa rahojen siirtämiseen Mt. Goxiin Bitcoinien hankkimiseksi. Dwollan tilillä olleiden varojen lisäksi viranomaiset kuitenkin takavarikoivat 2,9 miljoonaa Mt. Goxin tililtä Wells Fargo -pankista ja lisäksi 50 000 dollaria Mt. Goxin toimitusjohtajan Mark Karpelesin henkilökohtaiselta tililtä. Yhteensä rahaa takavarikoitiin yli viisi miljoonaa dollaria.
Varat takavarikoitiin, koska Mt. Goxin epäiltiin harjoittavan valuutanvaihtoa Yhdysvalloissa ilman asianmukaisia lupia. Mt. Gox amerikkalainen tytäryhtiö oli ilmoittanut viranomaisille pankkitilejä avatessaan, että yhtiö ei pyöritä valuuttapörssiä eikä valuuttakauppaa.
Mt. Gox hallitsi keväällä jopa 76 prosenttia kaikesta Bitcoin-kaupasta, mutta nyt sen osuus on laskenut selvästi. Toukokuisen takavarikon lisäksi Tokiasta käsin pyöritetyllä Bitcoin-pörssillä on ollut ongelmia sivustonsa kanssa ja Dwollan varojen takavarikon jälkeen se lopetti Bitcoinien vaihtamisen dollareiksi hetkeksi aikaa kokonaan ja varojen saaminen on raporttien mukaan edelleen hidasta. Myös yhtiön entinen yhteistyökumppani vaatii siltä 75 miljoonaa dollaria oikeusteitse.
Vaikka Mt. Gox on ollut merkittävässä roolissa tuomassa Bitcoinia laajemman yleisön tietoisuuteen ja ulottuville, toimijoiden lisääntyminen ja samalla vallan jakautuminen useampiin käsiin on hajautukseen perustuvan Bitcoinin kannalta lähinnä hyvä asia.

Lue myös nämä
Tägit
Bitcoin Mt. Gox
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.