Onko Nokian Windows RT -tabletilla mahdollisuuksia menestyä?

Manu Pitkänen
17. elokuuta, 2013 13:26

Nokialta on odotettu jo muutaman vuoden ajan omaa tablettia, jonka myötä se laajentaisi tuotevalikoimansa näyttökirjoa 10-tuumaisiin laitteisiin. Useimmilla Nokian tärkeimmillä kilpailijoilla on jo markkinoilla taulutietokone, mutta kilpailu Applea vastaan ei ole helppoa.
Huhujen mukaan Nokian valmistaman tabletin julkistus olisi aivan nurkan takana. Laite voidaan nähdä jo syyskuun 26. päivä New Yorkissa pidettävässä tilaisuudessa. Vaikka laitetta onkin odotettu tietyissä piireissä kuin kuuta nousevaa, eivät kaikki ole aivan vakuuttuneita tabletin mahdollisuuksista menestyä. Nokian on nimittäin kerrottu päätyneen käyttämään Windows Phone -strategian siivittämänä Microsoftin Windows RT -käyttöjärjestelmää tabletissaan. Muutamat analyytikot kummastelevat Nokian linjausta, sikäli kun huhut ovat totta.
Windows RT ei ole lunastanut niitä lupauksia mitä siihen oli ladattu. Microsoft valmisti Surface RT -taulutietokoneita reippaasti enemmän kuin mitä markkinoilta löytyi kysyntää. Yhtiö joutui kirjaamaan 900 miljoonan dollarin alaskirjauksen huhti-kesäkuussa varastoon jääneiden laitteiden takia.
Luottamusta alustan mahdollisuuksia kohtaan ei ainakaan lisää se, että Asus päätti hylätä Windows RT:n kokonaan ja keskittyä Windows 8:aan. Asus on yksi niistä valmistajista, joka on tuonut markkinoille RT-tabletin. Asuksen mukaan alustan saama vaisu vastaanotto ei ole pelkästään heidän mielipide, kaikki muutkin ovat samaa mieltä.
Samsung peruutti nopeasti Ativ Tabin lanseerauksen Yhdysvalloissa Britanniasta saatujen huonojen kokemusten perusteella. Acer on suunnitellut omaa RT-laitetta, mutta se päätti jäädä vielä odottavalle kannalle. Dell laski XPS 10:n hintaa reippaasti keväällä, mikä on merkki heikosta kysynnästä. Lenovo vuorostaan poisti IdeaPad Yoga 11:n omasta verkkokaupastaan kesällä, mitä ennen se esitteli täysiverisellä Windows 8:lla varustetun Yoga 11S:n.
Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan Windows RT -pohjaisia laitteita toimitettiin huhti-kesäkuussa vaivaiset 200 000 kappaletta. Samaan aikaan markkinajohtaja Apple toimitti 14,6 miljoonaa iPadiä.
Tilanteessa jossa Nokian valitsema älypuhelinstrategia ei ole vielä kestävällä pohjalla, on uhkarohkeaa alkaa panostaa tableteissa Windows RT:hen, josta laitevalmistajilla ei ole paljoakaan hyvää sanottavaa. Nokia on pukemassa ylleen samaa tienraivaajan viittaa tableteissa kuin mikä sillä on älypuhelimissakin. RT:tä on kritisoitu erityisesti sovellusvalikoiman puutteen takia.
Lisäksi Microsoftin mobiilistrategiaa on moitittu sekavaksi verrattuna kilpailijoihin. Siinä missä Androidia ja iOS:ää käytetään tableteissa ja älypuhelimissa, on Microsoftilla tarjolla näille laitteille yhteensä kolme käyttöjärjestelmää (Windows 8, RT ja Windows Phone). Vahvistamattomien väitteiden mukaan tämä oli yksi syy miksi Samsung päätti luopua suunnitelmista tuoda Ativ Tab Yhdysvaltoihin: Windows-versioiden erojen selventämiseen olisi uponnut liian paljon resursseja. Sen takia Samsung päätti siirtyä sivuun ja seurata miten markkina kehittyy.
Informa Telecoms & Median analyytikko Malik Saadin mielestä Nokian tulisi nyt keskittyä täysin älypuhelimiin. Nokia ottaa hänen mielestä ison riskin yrittäessään mukaan taulutietokonemarkkinoille.
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop sanoi keväällä 2011, että Nokian tavoitteena on tuoda markkinoille sellainen taulutietokone, jollaista kukaan muu valmistaja ei tarjoa.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia tabletit Windows RT
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.