Valtteri Ahonen
15. elokuuta, 2013 15:16
Eilisen uutisen mukaan Googlen lakimiehet olisivat sanoneet, ettei yhtiön asiakkaiden kannattaisi odottaa yksityisyyden suojaa siinä mielessä, kun yleensä on tapana. Googlen tavasta prosessoida kaikkea käyttäjien tietoa on noussut oikeuteen asti ennättänyt kohu, jota ruodittaessa lausunto livahti julkisuuteen.
Tarkemmassa selvityksessä on kuitenkin todettu, että kyse on tulkintavirheestä. Googlen lakimiehet eivät ole puhuneet Gmailin asiakkaista, vaan henkilöistä, jotka lähettävät sähköpostia sellaiselle, joka käyttää Gmailia. Näiden henkilöiden tulisi lausunnon mukaan ymmärtää, että heidänkin lähettämänsä viestit päätyvät Googlen palvelimille ja läpikäyvät samat normaalit prosessit kuin Gmailin käyttäjän viestit.
Lisäksi Yhdysvalloissa lainsäädännön mukaan, kun kolmas osapuoli (tässä tapauksessa Google) otatetaan mukaan henkilöiden väliseen kommunikaatioon, menettää käyttäjä tiettyjä yksityisyyteen liittyviä oikeuksia. Tässä mielessä Googlen osuus ja kanta asiassa ovat ymmärrettäviä ja lain mukaisia.
Googlea on monesti kritisoitu tavoista, joilla se kerää käyttäjistään tietoa, joten eilinen kohu ei noussut aivan tyhjästä. Gmailin käyttäjät ovat kuitenkin hyväksyneet palvelun käyttöehdot, joten viestien prosessoinnin ei pitäisi tulla heille yllätyksenä. Google on useaan kertaan korostanut, että viestit käsitellään automaattisesti, eivätkä ihmiset Googlella lue muiden sähköposteja. Kerättyä dataa käytetään esimerkiksi hakutulosten parantamiseen ja mainosten kohdentamiseen.
NSA:n urkintakohun myötä tietosuoja- ja yksityisyysasiat ovat olleet viime aikoina paljon pinnalla. Tällä kertaa kohu-uutinen pohjautui kuitenkin hätäiseen tulkintaan.