NSA osaa paikantaa sammutetunkin puhelimen

Manu Pitkänen
24. heinäkuuta, 2013 17:00

Yhdysvaltain Kansallisella turvallisuusvirastolla (NSA) on keinot paikantaa matkapuhelimia vaikka ne olisivat suljettuina, kertoo Washington Post laajassa viraston laajentumista kuvaavassa artikkelissaan.
Sisäisesti The Find -nimellä kutsuttua tekniikkaa alettiin käyttää vuoden 2004 syyskuussa Irakin sodassa. Sen avulla pystyttiin paikantamaan al-Qaidan tukemia kapinallisia. Tekniikan kuvaus jää lyhyeksi Washington Postin artikkelissa, joten sen toimintaperiaatteesta tai käyttölaajuudesta ei ole tietoa.
Slaten mukaan suljettujen puhelimien paikannus tehdään yleensä laitteisiin asennettavan troijalaisen avulla, mikä pitää puhelimen antennin päällä. Normaalisti puhelimen sulkeminen sammuttaa samalla myös sen antennit, jolloin laitteen sijainti voidaan paikantaa sinne missä se oli ennen virran sammuttamista. Radiohiljaisuuden varmentaminen vaatii akun irrottamisen (mikä tosin ei kaikissa uusimmissa älypuhelimissa onnistu).
Vuonna 2006 tuli ilmi tapaus, jossa FBI hyödynsi niin sanottua roving bug -tekniikkaa rikollisten salakuuntelussa. Tekniikka mahdollistaa salakuuntelun puhelimen mikrofonin kautta – oli puhelin päällä tai ei.

Lue myös nämä
Tägit
älypuhelin puhelin vakoilu NSA
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.