Ranska ei enää katkaise piraatilta nettiä, vaan läimäisee sakolla

Teemu Laitila
9. heinäkuuta, 2013 15:28

Ranska on kuopannut paljon kiistellyn lain, jonka perusteella kolmannen kerran piratismiin syyllistyvän henkilön netti voitiin katkaista määräajaksi. Niin sanottua kolmen hudin lakia ei ole juuri käytetty eikä sillä ole todettu olevan vaikutusta laillisiin sisältökauppoihin.
TorrentFreakin mukaan Ranskan kulttuuriministeriö on tänään poistanut piratismilaista kohdan, jonka perusteella kolmannen kerran piratismiin syyllistyneeltä voidaan evätä pääsy nettiin kokonaan. Huolimatta siitä, että kolmen hudin laki on ollut voimassa useamman vuoden ajan ja sitä valvomaan perustettu Hadopi-virasto on lähettänyt yli miljoona sähköpostia piratismista narahteille, laki on johtanut vain yhden henkilön nettiyhteyden katkaisemiseen.
Kolmen hudin periaate on kerännyt kritiikkiä koko olemassaolonsa ajan, mutta TorrentFreakin mukaan kesäkuussa julkaistu laaja raportti koko lain vaikutuksista antoi viimeisen sysäyksen nettiyhteyspykälän poistamiselle. Entisen Canal Plus -pomon johtama tutkijapaneeli julkaisi 700 sivua pitkän raportin, jonka mukaan kolmen hudin laki ei ollut hyödyttänyt laillisia sisältökauppoja toivotulla tavalla. Loppupäätelmässä päädyttiin suosittelemaan nettiyhteyden katkaisun poistamista laista.
Vaikka piraateilta ei enää tulevaisuudessa katkaista nettiyhteyttä, täysin ilman rangaistusta piratismista ei selviä. Uudistuneessa laissa määritellään, että piratismista voidaan määrätä enintään 1500 euron suuruinen sakkorangaistus. Lisäksi nettioperaattorit velvoitetaan antamaan piratismiepäillyn tunnistetiedot viranomaisille.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi Ranska kolmen hudin laki
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.