Langaton yhteys korvaa yhä useammin kiinteän laajakaistan

Teemu Laitila
7. heinäkuuta, 2013 16:26

Suomessa laajakaistaliittymät painottuvat yhä enemmän mobiileihin yhteyksiin, paljastaa pohjoiseurooppalaisten viestintäviranomaisten vertailu.
Asukaslukuun suhteutettuna Suomi jää viidenneksi kiinteiden laajakaistaliittymien määrässä, mutta kun mukaan lasketaan myös langaton laajakaita, Suomi ottaa selvän ykköstilan. Toisaalta kiinteiden liittymien kasvu on hidastunut kaikissa vertailun maissa (Liettuaa lukuun ottamatta), kun liittymien kokonaismäärä jatkaa kasvua mobiiliverkon avulla.


Nopeutensa puolesta suomalaisten laajakaistat jäävät keskitasolle. Yli 10 megabitin sekuntinopeudella markkinoituja liittymiä on Suomessa noin 0,18 asukasta kohti, kun Islannissa niiden määrä yltää hieman yli 0,30 ja Tanskassakin lähes saavutetaan 0,30 taso. Suomen ohi menee myös Ruotsi, Norjassa tilanne on samankaltainen kuin Suomessa. Vertailun maista yli 10 megabitin kiinteitä laajakaistoja löytyy selvästi vähiten Virosta, jossa lukema jää alle 0,05 asukasta kohti.


Ruotsissa valtio panosti aikoinaan voimakkaasti valokuidun rakentamiseen, mikä näkyy kun vertaillaan erittäin nopeiden, vähintään 100 megabitin liittymien määrää. Ruotsi on tilastossa selvä ykkönen, kun muut tulevat kaukana takana.

Lue myös nämä
Tägit
mobiililaajakaista laajakaista
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.