Ruotsalainen hallinto-oikeus: Jos omistat älypuhelimen, maksat TV-lupamaksun

Manu Pitkänen
25. kesäkuuta, 2013 10:49

Luulajan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan ruotsalaisilta tablettien, älypuhelimien ja tietokoneiden omistajilta voidaan periä tv-lupamaksua. Ruotsissa lupamaksua hallinnoiva Radiotjänst alkoi periä maksua tänä vuonna myös tietokoneista kun Ruotsin televisio alkoi esittää lähetyksiä suorana verkossa.
Lupamaksun ulottaminen tietokoneisiin ja tabletteihin nostatti Ruotsissa valitusten ryöpyn mitä Luulajan hallinto-oikeus on ryhtynyt selvittämään. Valituksia on hylätty parikymmentä ja jäljellä on vielä noin 200 samanlaista valitusta. Hallinto-oikeuden mukaan tietokone ja tabletti ovat nykypäivänä tv-vastaanottimia siinä missä televisiokin, vaikka niitä ei ensisijaisesti käytettäisi televisiolähetysten katseluun.
Alkuvuonna kerrottiin, että Radiotjänst ottaa entiseen tapaan yhteyttä ihmisiin, jotka eivät maksa lupamaksua. Nyt vain selvitetään talouden laitevalikoima älypuhelimia myöden.
TV-lupamaksujärjestelmä säilyy Ruotsissa ainakin tämän vuosikymmenen, kertoi maan kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth ennen juhannusta. Maassa on kuitenkin selvitetty vaihtoehtoisia rahoitusmalleja, kuten veroluonteista maksua.
Ruotsin tv-luvan suuruus on 173 kruunua kuukaudessa (noin 19,55 euroa).

Lue myös nämä
Tägit
Ruotsi tv-lupamaksu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.