Ensikäsittelyssä satasen Android-pelikonsoli OUYA

Matti Robinson
25. kesäkuuta, 2013 15:58

Kickstarter-sivuston joukkorahoituksen avulla konsolibisnekseen lähtenyt OUYA on saamassa vihdoin laitteensa markkinoille. Huomenna alkaa sadan euron pelikonsolin jälleenmyynti.
AfterDawn sai joukkorahoitukseen osallistuneena konsolin testiin ennen virallista julkaisua, joten tehdäänpä katsaus OUYA-pelikonsoliin.
OUYA on Android-pohjainen konsoli, joka on pakattu 7,5 senttimetrin paksuisen kuution sisälle. Neliytimisen Tegra 3 -järjestelmäpiirin ja gigatavun muistin vauhdittamana pyöritetään pelikaupasta löytyviä pelejä.
Laite liitetään televisioon HDMI-kaapelilla, jonka lisäksi laitteessa on yksi USB 2.0- ja yksi Micro USB -liitin. OUYAn liittäminen verkkoon onnistuu joko verkkokaapelilla tai WiFi-yhteyden yli. Verkkoon liittäminen onkin pakollista.
Laitteen mukana toimitetaan ohjain, joka toimii sormiparistoilla. Langaton ohjain ottaa yhteyden konsoliin Bluetoothin avulla ja yhtäaikaisia ohjaimia voi olla neljä kappaletta.

Laite ja ohjain


OUYAn yksi hyvistä puolista on ehdottomasti sen koko. Vajaan kymmenen sentin mittaisen kuution voi sijoittaa helposti, eikä piilottaminenkaan ole vaikeaa. Takaosan liitännät ovat riittävät, joskin äänilähtöjen puute saattaa häiritä jotakuta.


Ohjaimen ergonomia ei ole huonoimmasta päästä, mutta siitä huomaa, ettei kehitystyötä ja materiaalivalintoja olla mietitty aivan konsolipioneerien tavoin. Erityisesti liipaisimissa on parantamisen varaa. Paristojen sijoittaminen kädensijojen sisään vaikuttaa alkuun oudolta ja muovin avaaminen yläpuolelta lisää halpaa vaikutelmaa.
Ohjaimen päältä löytyy myös kosketusalusta, jonka käyttöön emme pelien muodossa juuri kerenneet tutustua. Käyttöliittymässä kosketusalusta toimii hiiren korvikkeena.


Sadan euron hintaiseksi laitteeksi OUYA on valmistettu suhteellisen hyvin, mutta erityisesti ohjaimen heikko laatu saa katseet kääntymään Microsoftin, Sonyn ja Nintendon puoleen.

Käyttöjärjestelmä ja käytettävyys


Kuten mainittua, OUYA pyörittää Android-käyttöjärjestelmää. Android-versio on 4.1 Jelly Bean, jonka päällä ajetaan OUYAn omaa käyttöliittymää. Android paistaa läpi muutamista dialogilaatikoista ja jostain asetuksista, joita ei olla haluttu tai voitu kustomoida.


Androidin olemassaolo ei sinänsä haittaisi laitetta, onhan siinä oletuksena hyvät tuet esimerkiksi langattomille yhteyksille, mutta valitettavasti jokin OUYAssa tökkii. Laitteen liittäminen WiFiin epäonnistui useamman kerran, jonka lisäksi ohjaimen liittäminen Bluetoothilla oli syystä tai toisesta hankalaa. Onneksi yhteydet pysyvät muistissa, eikä ruljanssia tarvitse tehdä enää uusiksi, toivottavasti.
Käyttöliittymä ei todellakaan ole sulavin mahdollinen. Viiveet näppäinpainalluksissa ovat piinaavia ja valikkojen selaaminen ei ole todellakaan hauskaa. Pienet yksityiskohdat ovat useassa paikassa unohtuneet, joka ei voi olla vaikuttamatta mielikuvaan kiireellä väsätystä laitteesta.


Laitteen käyttäminen vaikuttaa liikaa hitaalta Android-puhelimelta, johon on kiinnitetty kaupan alekorista löytynyt 5 euron ohjain.

Pelit


Sitten tietysti itse tärkeimpään (?) pointtiin eli peleihin. Kyseessähän on tietysti pelikonsoli, joka on tarkoitettu vieläpä tässä tapauksessa pääasiassa pelien pelaamiseen.
Pelejen lataaminen onnistuu ainoastaan OUYAn pelikaupasta, joka löytyy Discover-linkin alta. Pelejä konsolille löytyy tällä hetkellä 173 kappaletta, mikäli uskoo OUYAn virallisia sivuja. Tämä on varsin riittävä määrä, jos valikoimassa on vaikkapa 20 suosituimmista konsolipeleistä/brändeistä.

Valitettavasti näin ei ole. Pelikokemukset, joihin olet tottunut Xboxeilla ja Pleikkareilla ovat tipotiessään. Pelien osaltakin valitettavasti laite on jäänyt älypuhelimen tasolle. Joskin nykyiset huippuluurit ovat huomattavasti tehokkaampia kuin OUYA.


Edes pelien ilmaiskokeilu ei jaksa kiinnostaa kauaa, sillä pelit ovat tylsiä ja yksinkertaisia -- ainakin ilman maksua.


Yhteenveto


OUYA oli mielenkiintoinen ja uskalias veto OUYAlta, mutta valitettavasti sillä ei ole tulevaisuutta. Laitteen rauta on vanhaa jo ennen kuin se julkaistaan, käyttöliittymä on tökkivä ja osittain jopa luotaantyöntävä, pelitkin ovat heikkoja.
Tässä vaiheessa on helppo suositella sadan euron sijoitusta ennemmin tulevan sukupolven Xboxin tai PlayStationin rahoitukseen. Pelien laadun on parannuttava ja tuttuja nimikkeitä pitää löytyä huomattavasti nykyistä enemmän, jotta laite voi pelaajaa kiinnostaa.
Ainoa lohtu laitteesta voi löytyä Androidin hakkeroinnista kiinnostuneille, jotka haluavat ajaa laitteella jotain täysin muuta kuin OUYAn palveluita.

Lue myös nämä
Tägit
Android OUYA pelikonsolit
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.