Teemu Laitila
17. kesäkuuta, 2013 12:04
Apple on julkaissut kannanoton jo muutaman viikon velloneeseen urkintakeskusteluun. Yhtiö pitää edelleen kiinni kannastaan, jonka mukaan millään tiedustelupalvelulla ei ole suoraa pääsyä yhtiön palvelimiin.
Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaavan NSA:n kanssa liian läheisestä yhteistyöstä syytetyt teknologiajätit ovat pyytäneet hallitukselta lupaa julkistaa tietoja siitä, millaista tietoa ja kuinka paljon viranomaiset niiltä vaativat. Apple kertoo, että viime vuoden joulukuun alusta toukokuun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla viranomaisilta tuli "yhteensä 4000 - 5000 tietopyyntöä, jotka koskivat 9000 - 10 000 käyttäjätiliä tai laitetta". Tietopyynnöt liittyivät sekä rikostutkintoihin että "kansallisen turvallisuuden asioihin".
Apple vakuuttaa asiakkaidensa yksityisyydensuojan olevan tärkeää yhtiölle. Edes oikeuden määräämiin tietopyyntöihin ei suostuta ilman, että lakiosasto käy perustelut läpi ja silloinkin viranomaisille tarjotaan vain ehdoton minimimäärä tietoa.
Tekniseltä kannalta mielenkiintoisin yksityiskohta liittyy Applen viestipalveluiden salaukseen. Yhtiön mukaan iMessage-pikaviestit ja FaceTime-keskustelut salataan käyttäjältä vastaanottajalle saakka eikä edes yhtiö itse kykene lukemaan viestiliikenteen sisältöä. Lisäksi yhtiö vakuuttaa, että vaikka käyttäjien sijainnista, karttahauista sekä Siri-sovelluksen käytöstä tallennetaan tietoa, niitä ei voida yhdistää takaisin käyttäjiin.