Vuoden päästä EU-maissa voi soitella ja surffata kuin kotona konsanaan

Teemu Laitila
14. kesäkuuta, 2013 17:43

EU-komissio on päättänyt vauhdittaa telealan lainsäädännön muutoksia. Merkittävimmät muutokset koskevat verkkovierailumaksuja, jotka on tarkoitus poistaa kokonaan ensi vuoden kesäkuusta lähtien.
Operaattorit eivät ole olleet erityisen innoissaan komission suunnitelmista. Operaattoreiden etujärjestön FiComin mukaan verkkovierailusta operaattoreille syntyvät kulut eivät katoa mihinkään lakimuutoksella, mikä saattaisi johtaa datapakettien hintojen nousuun. EU-komission laskelmien mukaan operaattorit jäisivät kuitenkin pidemmällä tähtäimellä voitolle, kun puhelinta käytettäisiin ulkomailla aiempaa vapaammin.
Roaming-maksujen poiston lisäksi EU aikoo avata telealan kilpailua unionin alueella. FiCom näkee kilpailun avaamisen uhkana suomalaisille operaattoreille, joiden resurssit eivät riitä kilpailemaan eurooppalaisten operaattorijättien kanssa esimerkiksi taajuushuutokaupoissa.
Sanomalehti Telegraphin lähteen mukaan markkinoiden yhdistäminen onkin yksi uudistuksen tavoitteista. Komission näkemyksen mukaan 27 jäsenmaahan sirpaloituneet markkinat estävät alalle kipeästi tarvittavia investointeja. Euroopassa on tällä hetkellä noin sata operaattoria kun Yhdysvalloissa toimii vain neljä. "Tilanne ei ole kestävä, jos aiomme avata yhteiset sisämarkkinat ja investoinnit. Euroopassa on nykyisellään vähemmän 4G-kaistaa kuin Afrikassa", Telegraphin lähde kuvailee.
Kepin lisäksi komissio tarjoaa operaattoreille porkkanoita yhtenäisempien sisämarkkinoiden luomiseen. Uudistuspaketissa on tarkoitus esimeriksi yhtenäistää taajuuksien myyntiä sekä helpottaa muissa maissa toimimista myöntämällä laajempia toimilupia keskitetysti.
Uudistusten yksityiskohdat on tarkoitus hioa valmiiksi seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Lue myös nämä
Tägit
EU Euroopan Unioni roaming verkkovierailumaksut
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.