Lehdet: Google, Apple ja Microsoft luovuttavat käyttäjien tietoja yhdysvaltalaiselle turvallisuusvirastolle

Manu Pitkänen
7. kesäkuuta, 2013 11:10

Guardian ja Washington Post ovat paljastaneet tietoja Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston (NSA) harjoittamasta laajasta salakuuntelusta. Lehtien mukaan NSA:n kanssa tekee yhteistyötä monet suuret yhdysvaltalaiset IT-yhtiöt, kuten Microsoft, Google, Apple ja Facebook. Yhtiöt ovat kuitenkin kieltäneet olevansa mukana tällaisessa toiminnassa.
Lehtien mukaan NSA:lla on PRISM-nimisen ohjelman kautta suora yhteys edellä mainittujen yhtiöiden palvelimiin. Viranomaisilla on näin ollen pääsy näiden yhtiöiden palvelujen käyttäjien tietoihin. Salakuuntelun kohteena ovat ulkomaalaiset sekä yhdysvaltalaiset, joilla on yhteyksiä ulkomaille. Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolella käytyjä keskusteluja voidaan myös tarkkailla ilman oikeuden lupaa.
PRISM-ohjelma juontaa juurensa George W. Bushin presidenttikaudella säädettyihin lakeihin: Protect America Act (2007) ja FISA Amendments Act (2008). FISA-laki uusittiin viime vuoden lopulla. Microsoft on ollut mukana ohjelmassa alkuajoista lähtien, eli vuodesta 2007 saakka. Google ja Facebook tulivat mukaan vuonna 2009. Tuorein osallistuja on Apple, joka liittyi PRISM-ohjelmaan vuoden 2012 lopulla. Mukana ovat lisäksi YouTube, Skype, Yahoo, PalTalk ja AOL.
Alla on kuva vääriin käsiin joutuneesta diaesityksestä, jossa kerrotaan mitä tietoja PRISM-ohjelmassa kerätään. Dokumentti on suhteellisen tuore, se on päivätty huhtikuullle 2013.


NSA pääsee siis käytännössä käsiksi Skype-puheluihin, sähköposteihin, yhteystietoihin, pilvipalveluihin tallennettuihin tiedostoihin sekä sosiaalisessa mediassa käytyihin keskusteluihin.
Lisää aiheesta löytyy Washington Postin ja Guardianin artikkeleista.

Lue myös nämä
Tägit
Apple tietoturva Google Microsoft Facebook NSA
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.