Tutkimus haastaa käsityksiä pelipiratismista: "nykyiset lukemat helposti liioiteltuja"

Teemu Laitila
18. toukokuuta, 2013 14:52

Tuote tutkimus väittää, että pelipiratismista esitettyjä lukuja liioitellaan tarkoituksella, mikä johtuu lukuja pääasiassa käyttävien tahojen omista intresseistä, uutisoi Wired.co.uk-sivusto.
Kolmen eurooppalaisen yliopiston tutkijat seurasivat BitTorrent-verkon kautta tapahtuvaa pelien jakamista 2010 ja 2011 vuosien välillä kolmen kuukauden ajanjaksolla. Tutkijoiden tulosten perusteella pelipiratismi on yleistä kaikissa peligenreissä, mutta jakajien määrä on todellisuudessa pienempi kuin mitä yleensä esitetään.
Tutkijat perustelivat työhön ryhtymistä sillä, että vaikka pelipiratismista puhutaan paljon, siitä ei todellisuudessa ole olemassa juuri ollenkaan puolueetonta ja objektiivista tutkimustietoa.
Tutkijat kehittivät oman hakurobotin, joka haki listat pelien jakajista usealta eri torrent-hakusivulta. Tuloksista koostettiin 173 pelistä koostuva 1ista, jonka pelejä jakoi yhteensä 12,6 miljoonaa uniikkia osoitetta. Osoitteiden maantieteellinen sijainti jakautui kohtalaisen tasaisesti eikä piratismi vaikuttanut keskittyvän mitenkään erityisesti tietyille alueille. Silti asukasmääriin suhteutettuna eniten laitonta lataamista tapahtui Romaniassa, Kroatiassa, Kreikassa, Portugalissa ja Unkarissa.
Kuten odottaa saattaa, tulosten mukaan selvästi eniten ladattiin suosituimpia pelejä. Tutkimuksessa havaittiin, että korkeat arvostelupisteet tarkasteltuna esimerkiksi Metacritic.com-sivuston kautta korreloivat vahvasti pelin latausmääriin. Koko 173 pelin listalta kymmenen suosituinta peliä keräsivät 42,7 prosenttia kaikista jakajista.
Yksi nykyisiä tilastoja mahdollisesti vääristävä tekijä ovat latausmäärien liian lyhyet tarkasteluvälit. Kolmen kuukauden seurannan aikana kävi ilmi, että latausmäärät eivät suinkaan pysy tasaisina, vaan pelin julkaisun jälkeen jakajien määrä kasvaa muutamassa päivässä huippulukemiin ja laskee nopeasti huomattavasti matalammalle tasolle. Jos arvioita piratismin määrästä tehdään vain huippulukemien perusteella, lopputulos saattaa olla huomattavasti todellisuutta suurempi.
Jakajien määrän lisäksi tutkijat tilastoivat eri peligenrejen latausmääriä ja havaitsivat, että vastoin yleistä uskomusta perinteiset ammuskelupelit eivät ole kaikkein ladatuin pelityyppi. Eniten lataajia keräsivät roolipelit (18,9 prosenttia), toimintaseikkailut (15,9 prosenttia), muut kuin pelaajan silmien läpi kuvatut ammuskelupelit (12,7) sekä rallipelit (9,3 prosenttia).
Koko tutkimuksen voi lukea täältä.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi pelit
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.