Luottokunta uskoo NFC-korttien tietoturvaan: "Turvallisuusuhat liioiteltuja"

Teemu Laitila
17. toukokuuta, 2013 22:13

Nets eli entinen Luottokunta pitää viime aikoina julkisuudessa olleita lähimaksukorttien tietoturvaongelmia liioiteltuina. Yhtiön mukaan kortin kopioiminen etänä ei ole mahdollista.
Tällä hetkellä NFC-tekniikalla toimivia lähimaksukortteja myöntävät Suomessa esimerkiksi OP Pohjola sekä Nordea. Korttien määrä kasvanee vauhdilla tämän vuoden aikana, kun pankit tarjoavat automaattisesti NFC-korttia uusimisen yhteydessä. Kaikkia bussikortin tapaan vilauttamalla toimivaan maksukorttiin siirtyminen ei kuitenkaan innosta, varsinkaan sen jälkeen, kun on käynyt ilmi, että ainakin osan kortin tiedoista voi kopioida sopivalla laitteella vaikka bussissa vieruskaverin taskusta.
Netsin mukaan turvallisuusuhkia on kuitenkin liioiteltu. Vaikka joku onnistuisi lukemaan kortin tiedot etänä, tietotvarkaalle päätyisi pelkästään luottokortin numero sekä voimassaoloaika, mutta ei kortin kääntöpuolelle painettua tarkistuslukua (CVC/CVV). Ilman tarkistuslukua luottokortin numerokin on hyödytön, sillä esimerkiksi verkkokaupoissa ostosten teko ei onnistu ilman kolminumeroisen koodin syöttämistä.
Lähimaksukortti voi Netsin mukaan jopa parantaa turvallisuutta, kun esimerkiksi baaritiskillä ei tarvitse näpytellä tunnuslukua kortinlukijaan. Lisäksi NFC-maksukorttia koskevat samat säännöt kuin muitakin pankki- ja luottokortteja. Jos kortti varastetaan tai katoaa, kortin sulkemisen jälkeen kuluttaja ei ole vastuussa kortilla tehdyistä väärinkäytöksistä.
Lisäksi ilman sulkemistakin varastetun kortin väärinkäyttöpotentiaali on normaalia luottokorttia ja urkittua PIN-koodia pienempi, kun yksittäisten ostosten yläraja on 25 euroa ja peräkkäisten pelkällä lähiluvulla tehtyjen ostosten lukumäärää on rajoitettu ennen kuin kortti kysyy taas PIN-koodia.

Lue myös nämä
Tägit
NFC lähimaksaminen Nets
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.