Pirate Bay -perustaja pyrkii EU-parlamenttiin Suomen piraattien riveistä

Teemu Laitila
15. toukokuuta, 2013 9:34

Pirate Bay -palvelun perustajana tunnetuksi tullut Peter Sunde on asettumassa ehdolle EU-parlamenttiin Suomen piraattipuolueen listalla ensi vuonna. Sunde on syntynyt Ruotsissa, mutta hänellä on suomalaisia sukujuuria sekä Suomen ja Norjan kansalaisuudet.
Ratkaisematta on kuitenkin vielä Sunden viime vuoden puolella lainvoimaiseksi astunut kahdeksan kuukauden vankeustuomio tekijänoikeusrikoksessa avustamisesta. Sunde on tähän saakka vältellyt tuomion suorittamista.
Ruotsissa Piraattipuolue sai viime EU-vaaleissa kaksi ehdokasta parlamenttiin. Suomessa Piraattipuolueen menestys on jäänyt vaatimattomammaksi, mutta nimekäs ehdokas lisännee kiinnostusta vaaleihin.
Asiasta uutisoivan TorrentFreakin mukaan Sunde näkee nimenomaan EU-parlamentin hyvänä paikkana vaikuttaa asioihin ja auttaa nykyisten ja tulevien ongelmien selvittämisessä. Erityisesti Sunde aikoo keskittyä pysäyttämään tekijänoikeusetujärjestöjen sekä suuryhtiöiden poliittisen vallan kasvua. Poliittisina tavoitteina Sundella on ei-kaupallisen tiedostonjaon vapauttaminen sekä lopulta koko nykyisen tekijänoikeusjärjestelmän uudistaminen.
- Mielestäni meidän kannattaisi mieluummin tukea kulttuuria panostamalla lisää rahaa musiikkikoulutukseen ja luoda nuorille tiloja musiikin tekemiseen. Se olisi paljon järkevämpää kehitystä kuin tekijänoikeuksien laajentaminen, Sunde kertoo TorrentFreakille.
Suomen Piraattipuolueessa nimekkäästä ehdokkaasta ollaan innoissaan. Puolueen puheenjohtaja Harri Kivistö kertoo TorrentFreakin haastattelussa, että Sunden osallistuminen tulee nostamaan puolueen näkyvyyttä eurovaaleissa. Kivistön mielestä Sunde on myös periaatteiltaan erittäin sopiva ehdokas, joka jakaa puolueen arvot esimerkiksi sanavapaudesta, kansalaisoikeuksista ja yksityisyydestä netissä.
Sunde ei ole vielä virallisesti ehdokas, vaan Piraattipuolue järjestää ehdokkaista oman esivaalinsa, jossa puolueen jäsenet valitsevat ehdolle asetettavat henkilöt. Piraattipuolue aikoo asettaa yhteensä 26 ehdokasta vuoden päästä toukokuussa pidettäviin EU-vaaleihin.
Edit 12:29 Lisätty maininta Suomen ja Norjan kansalaisuuksista.

Lue myös nämä
Tägit
Piraattipuolue EU-parlamentti peter sunde
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.