Googlen VP9-koodekki loppusuoralla - YouTube-tuki luvassa pian

Teemu Laitila
12. toukokuuta, 2013 18:53

Googlen kehittämän avoimen videokoodekin VP9:n spesifikaatio on tulossa valmiiksi runsaan kuukauden päästä ja maailman suurin videosivusto YouTube on luvannut sille tukensa.
VP9 on seuraaja nykyiselle vähemmälle käytölle jääneelle VP8-videokoodekille. Sitä käytetään videon pakkaamiseen ja purkamiseen WebM-tekniikassa, jossa äänen pakkaus hoidetaan Vorbis-koodekilla. Nykyistä WebM-formaattia on VP9:n myötä tarkoitus laajentaa tukemaan uutta pakkaustekniikkaa ja samalla mukaan on tulossa tuki Opus-koodekille ääntä varten. VP9-tuki tulee heti spesifikaation valmistumisen jälkeen oletusarvoisesti käyttöön Googlen Chrome-selaimeen, jonka jälkeen se otetaan käyttöön myös YouTubessa.
WebM-formaatti on pääasiassa Googlen yritys luoda varteenotettava ja rojaltivapaa videoformaatti kilpailemaan nykyisin de facto -standardiksi nousseen H.264-videon kanssa.
Uuden sukupolven videoformaateilla pyritään pakkaamaan video yhä pienempään tilaan, mikä säästää kaistaa esimerkiksi yhä useammin mobiiliyhteyden päässä olevan loppukäyttäjän näkökulmasta ja erityisesti isojen, paljon videota tarjoavien nettipalveluiden näkökulmasta.
VP9:n pääasiallinen kilpailija uuden sukupolven tekniikoissa on nykyisen H.264:n seuraaja H.265 eli HEVC, joka parhaimmillaan pakkaa videota puolet nykyistä pienempään tilaan säilyttäen saman kuvanlaadun. Samaan pyrkii myös Googlen VP9.

Lue myös nämä
Tägit
YouTube Google Chrome WebM H.265 VP9
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.