E-kirjakustantaja: DRM:n poisto ei lisännyt piratismia

Teemu Laitila
6. toukokuuta, 2013 16:28

Runsas vuosi sitten scifiin ja fantasiaan erikoistunut e-kirjajulkaisija Tor Books päätti poistaa kaikista julkaisuistaan kopiointia estävän DRM-tekniikan. Yhtiön tuoreen raportin mukaan DRM:n poistaminen ei aiheuttanut suurta piratismin vyöryä.
Yhtiö perusteli alkuperäistä päätöstään sillä, että "lukijamme ovat teknisesti osaava joukko, joita DRM häiritsee jatkuvasti. Sen vuoksi lukijat eivät voi esimerkiksi siirtää laillisesti ostamiaan e-kirjoja eri laitteiden välillä." Yhtiön kautta kirjansa julkaisevat kirjailijat eivät esittäneet vastalauseita muutokselle, vaan antoivat luvan DRM:n poistamiselle käyttäjien elämän helpottamiseksi.
Tor Booksin julkaisujohtaja Julie Crisp kertoo, että DRM:n poistamisen jälkeen piratismiluvuissa ei ole tapahtunut mitään muutoksia. Sen sijaan positiivista palautetta on tullut paljon. Crispin mukaan uutta käytäntöä ovat kiitelleet niin kirjailijat kuin asiakkaatkin. Samalla yhtiö on kerännyt mainetta toimijana, joka todella kuuntelee sekä kirjailijoitaan että asiakkaitaan.
Huolimatta kaikkien kannalta hyvästä lopputuloksesta, Tor Booksin esimerkkiä ei voida ehkä täysin yleistää koko alalle tai muille sisältökaupan osa-alueille. Kuten Tor Booksin Julie Crispkin esittää blogissaan, scifin ja fantasian lukijat ovat erityisen läheisessä kanssakäymisessä itse kirjailijoiden kanssa, mikä kasvattaa kynnystä laittomaan lataukseen. Toisaalta vaikka tapausta ei voitaisikaan yleistää, DRM:n käyttäminen ei yleensä edes estä laitonta latausta, joten lopputulos on todennäköisesti sama.

Lue myös nämä
Tägit
DRM piratismi E-kirjat Tor Books
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.