HS: Postin saapumisilmoituksia vuotanut nettiin – löytyvät helposti

Manu Pitkänen
24. huhtikuuta, 2013 15:53

Helsingin Sanomien mukaan postin sähköisiä pakettien saapumisilmoituksia on vuotanut verkkoon. Saapumisilmoitus kertoo nimensä mukaisesti, että paketti on noudettavissa. Ilmoituksesta selviää myös lähettäjä ja vastaanottajan osoite.
Lehden mukaan se onnistui löytämään useita eri paikkakunnille osoitettuja saapumisilmoituksia. Saapumisilmoitusten etsiminen on Helsingin Sanomien mukaan niin yksinkertaista, että kuka tahansa tekniikkaa ymmärtävä pystyy siihen helposti. AfterDawn onnistui myös löytämään saapumisilmoituksia internetistä ja voimme vahvistaa mentelmän helppouden.
Itella kiistää tietojen vuodon. Yhtiö epäilee vastaanottajien jakaneen tietoja verkossa. Toinen selitys voi olla Itellan mukaan sähköpostipalvelimien ongelmissa.
Helsingin Sanomien tiedot ovat kuitenkin ristiriidassa Itellan näkemysten kanssa. Lehti haastatteli kahta henkilöä, joiden saapumisilmoitukset ovat vuotaneet. Kumpikaan heistä ei ole jakanut tietoja ulkopuolisille. Lisäksi he käyttävät eri sähköpostipalveluita (Kolumbus ja Gmail).
Erityisen mielenkiintoiseksi tapauksen tekee se, että toinen Helsingin Sanomien haastattelema ihminen on maistraatin asettamassa turvakiellossa, joka on yhteystietojen luovutuksen esto, jota käytetään kun henkilö on kokenut poikkeuksellista uhkaa tai tekee lisäturvaa vaativaa työtä.
Itellalla ei ole ollut erityisen helppoa viime aikoina. Maanantaina yhtiö kertoi, että Postin sähköisiä kuluttajapalveluja on hyödynnetty petostarkoituksiin. Tapauksessa hyödynnettiin vanhoissa tietovuodoissa paljastuneita kirjautumistietoja. Posti kertoi eilen, että se on lukinnut asiakkaiden käyttäjätunnuksia varotoimenpiteenä.

Lue myös nämä
Tägit
Google tietovuoto Itella
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.