Manu Pitkänen
15. huhtikuuta, 2013 12:05
Euroopan unionin yleisen tuomioistumen viime perjantaina tekemä päätös poistaa kansalliset rajat musiikin lisensointiin liittyen. Päätöksen ansiosta musiikkia tarjoavien palveluiden levittäytyminen Euroopan markkinoille voi helpottua.
Nykyisessä järjestelmässä kussakin EU-maassa on oma kansallinen tekijänoikeusjärjestö, joka hoitaa musiikin lisensoinnin oman maan artistien puolesta. Musiikkia tarjoaville palveluille tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että oikeudet musiikkiin pitää neuvotella kunkin maan kanssa erikseen. Tämä ei ole ehkä kaikkein tehokkain tapa uusien palveluiden lanseeramisen kannalta.
Tuomioistuimen päätös avaa oven Euroopan laajuisille musiikkilisensseille, joiden avulla Applen ja Spotifyn kaltaisten yhtiöiden ei tarvitsisi neuvotella musiikista kaikkien jäsenmaiden kanssa erikseen. Päätökseen sisältyy myös lauselma, jonka mukaan tekijöillä on oikeus kuulua haluamaansa tekijänoikeusjärjestöön.
Tuomioistuin sai asian käsiteltäväkseen kun CISAC ja parisenkymmentä eurooppalaista tekijänoikeusjärjestöä valittivat EU:n komission vuonna 2008 tekemästä päätöksestä, jossa linjattiin edellä mainitut lisensointia ja jäsenyyttä koskevat kohdat. Tuomioistuin hylkäsi valituksen, mutta samalla se kumosi komission päätöksen kohdan, jossa tekijänoikeusjärjestöjä syytettiin kilpailulakien rikkomisesta.
Päätöksen pohjalta tehty suomenkielinen lehdistötiedote löytyy täältä.