Google on valmis sovintoon EU:n kanssa – kilpailijoiden palveluille parempi näkyvyys

Manu Pitkänen
15. huhtikuuta, 2013 18:41

Google on ollut parin vuoden ajan EU:n piinapenkissä syytettynä kilpailulainsäädännön rikkomisesta. Kilpailijoiden mukaan internetjätti on tuonut omia palveluitaan liian näyttävästi esille hakutuloksissa. Google jätti EU:lle sovintoesityksen, jonka perusteella kilpailevat palvelut saavat lisää ruututilaa.
EU on ilmeisesti hyväksymässä Googlen sovintoehdotuksen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asia olisi pois päiväjärjestyksestä. Seuraava askel prosessissa on niin sanottu markkinakokeilu, jossa Googlen kilapilijat pääsevät arvioimaan muutosten riittävyyden. Jos sovintoehdotus menee läpi, on Google velvollinen noudattamaan sitä viiden vuoden ajan. Googlea ei kuitenkaan syytettäisi markkina-aseman väärinkäyttämisestä, eikä sille langetettaisi sakkoja.
Sovintoehdotuksen mukaan Google parantaisi kilpailevien palvelujen näkyvyyttä esittämällä jokaista sen omaan palveluun ohjaavaa linkkiä kohden kolme linkkiä kilpailijoiden vastineisiin. Lisäksi Google lupasi merkitä selvästi mitkä palveluista on sidoksissa hakukonejättiin. AdSense-palvelun käyttöehtoihin on myös tulossa lievennyksiä.
Teollisuusjärjestö ICOMPin (johon Microsoft kuuluu) asianajaja David Wood on jo osoittanut tyytymättömyytensä ehdotukseen liittyen, vaikkei sitä olekaan vielä saatettu julkiseksi. Hänen mielestä ehdotus ei ratkaise ongelmaa ja sen pohjalta on erittäin hankala päästä eteenpäin.

Lue myös nämä
Tägit
Google EU Eurooppa
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.