Takavuosien tietokonevillitys kuolemassa sukupuuttoon

Manu Pitkänen
13. huhtikuuta, 2013 18:19

Tietokonemarkkinoiden yksi suurimmista villityksistä muutama vuosi sitten olivat pienet ja vähätehoiset miniläppärit, jotka soveltuivat edullisuutensa ansiosta kuluttajien netti- ja sähköpostipäätteeksi. Nyt nämä useimmiten Intelin Atom-suorittimella varustetut tietokoneet ovat häviämässä markkinoilta. Tutkimusyhtiö IHS:n mukaan vuonna 2015 ei enää toimitettaisi ainuttakaan miniläppäriä.
Tutkimusyhtiön mukaan tänä vuonna minikannettavien toimitukset jäävät noin neljään miljoonaan kappaleeseen. Ensi vuonna puhutaan enää hieman yli 250.000 kappaleen määrästä. Vuonna 2010 minikannettavia työnnettiin markkinoille yli 32 miljoonaa kappaletta. Suosion kasvu oli nopeaa ja IHS:n ennustuksen perusteella se katoaa lähes yhtä nopeasti.
Syyllistä minikannettavien synkkään tulevaisuuteen ei tarvitse kauaa etsiä. Se on tietysti taulutietokone, joka osoitti olevansa minikannettavaa parempi laite netin selaamiseen, sähköpostien lukuun ja ajan tappamiseen. Lisäksi tabletit kulkevat matkassa paljon vaivattomammin kuin pienet kannettavat tietokoneet. Apple esitteli iPadinsä tammikuussa 2010, mikä oli myös minikannettavien toimitusten huippuvuosi – sen jälkeen laitetyypin toimitusten määrä on vain laskenut.
IHS:n ennusteen mukaan voidaan sanoa, että minikannettavista on tulossa "PC:n jälkeisen aikakauden" ensimmäinen kuolonuhri.

Lue myös nämä
Tägit
Intel Atom miniläppäri Apple iPad
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.