Nettiin pääsy vaatii pian vahvan tunnistautumisen

Valtteri Ahonen
1. huhtikuuta, 2013 13:43

Liikenne- ja viestintävaliokunnan 1.4. antaman esityksen mukaan internettiin pääsy Suomessa vaatii pian vahvan tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnuksilla tai operaattorin mobiilitunnisteella.
Esityksen odotetaan saavan lainvoiman eduskunnan käsittelyssä myöhemmin tällä viikolla. Valiokunnan valmistelemassa esityksessä kerrotaan tutkimustuloksista, joiden mukaan anonyymisti tai nimimerkin suojissa internetissä esiintyvät rikkovat helpommin hyvän käytöksen etikettiä kuin omalla nimellään esiintyvät. Lisäksi oman nimen käytön odotetaan vähentävän suomen kielen piittaamattomasta käytöstä johtuvaa rappeutumista.
Käytännössä operaattorit joutuisivat varmistamaan jokaisen asiakkaansa henkilöllisyyden. Tämän varmistuksen myötä nimi siirrettäisiin suoraan kaikkiin asiakkaan käyttämiin verkkopalveluihin. Suunnitelma on saanut kritiikkiä muun muassa siitä, että se tekisi toisen ihmisen tietokoneen lainaamisen ja vapaasti käytettävät langattomat verkot käytännössä mahdottomiksi. Toinen vaihtoehto on, että henkilöllisyys varmistettaisiin joka kerta kun kone ottaa yhteyden nettiin.
Lakiehdotuksen on epävirallisesti epäilty juontavan juurensa nettipiratismista. Operaattoreiden Pirate Bay -estot on tuomittu toimimattomiksi ja uuden lain myötä netistä laittomasti lataavien tunnistaminen muuttuisi viranomaisille helpoksi. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on ilmaissut lakiesitykselle tukensa.

Lue myös nämä
Tägit
Internet Eduskunta
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.