Yle: Suomi havittelee omaa tietoliikennekaapelia Saksaan: "Supertärkeä hanke"

Teemu Laitila
29. maaliskuuta, 2013 18:04

Suomi haluaisi rakentaa oman merenalaisen tietoliikennekaapelin suoraan Saksaan itämerta pitkin, Yle uutiset kertoo. Ylen mukaan hanketta on valmisteltu hiljaisuudessa jo pari vuotta ja nyt projekti halutaan pyöräyttää vauhdilla käyntiin.
Omasta runkoyhteydestä suoraan Manner-Eurooppaan olisi monia hyötyjä,. Se vapauttaisi Suomen riippuvuudesta Ruotsin kautta kulkevaan liikenteeseen ja tekisi Suomesta huomattavasti nykyistä houkuttelevamman sijoituspaikan Googlen tai Facebookin kaltaisten jättiläisten datakeskuksille, jotka hyötyvät useammista eri yhteyksistä. Lisäksi Pohjois-Euroopan kylmä ilmasto on omiaan paljon lämpöä tuottaville datakeskuksille ja Ylelle puhuneen viestintäministeri Krista Kiurun mukaan jo pelkät suunnitelmat kaapelin rakentamisesta ovat poikineet yhteydenottoja "todella isoilta ICT-toimijoilta".
Kaapeli Saksaan olisi Ylen mukaan kuitenkin Suomen suunnitelmissa vain osa isompaa kokonaisuutta, jossa Suomesta havitellaan todellista solmukohtaa Euroopasta Aasiaan menevälle nettiliikenteelle. Venäläinen yhtiö on jo rakentamassa merikaapelia Aasiaan Koillisväylää pitkin ja Euroopasta Suomeen tuleva kaapeli voitaisiin yhdistää siihen Murmanskin seutuvilla. Se tekisi Euroopasta riippuvaisen Suomen yhteyksistä, Kiuru hehkuttaa Ylen mukaan.
Saksan kaapelin hinnaksi arvioidaan 50 miljoonaa euroa ja Kiurun mukaan rahoittajista on jopa tunkua. Päätös hankkeen rahoittamisesta on tarkoitus tehdä kuukausien sisällä ja suunnitelmia voidaan ryhtyä toteuttamaan nopealla aikataululla, kun päätökset saadaan valmiiksi, Kiuru kertoo.

Lue myös nämä
Tägit
Tietoliikenne
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.