TTVK pitää Pirate Bay -estoja menestyksenä - laiton lataus jatkuu yhä

Teemu Laitila
27. maaliskuuta, 2013 17:24

Suomen kolmen suurimman teleoperaattorin toteuttama The Pirate Bay -sivuston esto on ollut menestyksekäs, hehkuttaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus yhtiön piratisminvastaisella Piraattilahti.fi-sivustolla.
TTVK:n mukaan Soneralle, Elisalle ja DNA:lle annetut estomääräykset ovat vähentäneet suomalaisten käyttäjien määrää Pirate Bayssa 81 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, mikä vastaa TTVK:n mukaan osoittaa niiden toimivuuden, sillä lukema vastaa käytännössä kolmen isoimman operaattorin yhteenlaskettuja markkinaosuuksia. Tieto käyttäjämääristä perustuu "johtavan kansainvälisen nettikäyttäytymistä tutkivan yhtiön" seurantaan.
Toisaalta samalla alalla toimivan Alexan tilastot paljastavat, että Pirate Bayn palveluita tarjoava, mutta ei estetty Pirateproxy.net on kivunnut sijalle 182 Suomen käytetyimpien sivustojen listalla. Nousu on tapahtunut suhteellisen lyhyen ajan sisällä ja sivuston suosio ylittää esimerkiksi tv-kanava Nelosen suosion (sijalla 199).
Alexan tilastojen lisäksi Helmikuussa Aalto-yliopistossa julkaistu lisensiaatintyö puhuu TTVK:n kantaa vastaan. Tutkimuksessa todettiin, että estoista ei ole käytännön hyötyä laittoman latauksen vähentämisessä, sillä estettyyn sisältöön on helppo päästä käsiksi välityspalvelinten kautta. Työn tekijä arveli käyttäjäpään estojen taustalla olevan enemmänkin poliittisen vallan tavoittelun.
- Käyttäjäpään välittäjiin kohdistuvat estot ovat tehottomia, kalliita, mutta ne pönkittävät oikeudenhaltijoiden valta-asemia, varsinkin jos keinojen tehottomuuden johdosta saadaan hyväksytettyä tiukempaa lainsäädäntöä, tutkimuksessa todetaan.
Vaikka TTVK kehuu Pirate Baylle astettuja estoja toimiviksi, yhdistyksen tiedotteessa myönnetään, että laiton lataaminen on edelleen erittäin yleistä. Tiedotteessa viitataan Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan yli 70 prosenttia 15-16-vuotiaista nuorista on ladannut sisältöjä laittomasti netistä viimeisen vuoden aikana. Ratkaisuksi ongelmaan TTVK esittää huomautuskirjeitä, jotka operaattori lähettäisi asiakkaalleen "huomautuksen havaitusta tekijänoikeusloukkauksesta". Operaattorit ovat toistuvasti vastustaneet ajatusta, sillä käytäntö asettaisi ne poliisin asemaan täysin tahtomattaan.
Estojen tehokkuuden lisäksi TTVK kehuu Piraattilahti.fi:n keränneen yli 200 000 uniikkia kävijää vajaan kahden kuukauden aikana. Sivuston alkuperäinen ulkoasu matki Pirate Bayn ulkoasua siinä määrin, että koko CSS-tyylitiedosto oli kopioitu luvatta alkuperäisestä lähteestä.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi The Pirate Bay TTVK
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.