Netissä on joukkovoimaa: 50 000 allekirjoitti kansalaisaloitteen ennätysvauhdilla

Teemu Laitila
19. maaliskuuta, 2013 16:07

Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta keräsi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ennätyksellisen nopeasti vain hieman vajaassa 15 tunnissa. Suuri osa allekirjoituksista kertyi aamu- ja iltapäivän aikana ja raja ylittyi puoli kahden aikaan päivällä.
Uutisen kirjoitushetkellä jo vajaat vajaat 62 000 suomalaista on käynyt kannattamassa aloitetta kansalaisaloite.fi-sivustolla.
Vaadittava 50 000 allekirjoituksen raja ylittyy, kun vajaa prosentti suomalaisista kannattaa aloitetta eikä tarvittavan kannattajajoukon löytyminen ollut tässä tapauksessa mikään erityinen yllätys. Silti allekirjoitusten ilmestymisen nopeus on taas yksi osoitus netin käsittämättömästä joukkovoimasta. Aloitteesta puhuttiin heti aamusta alkaen niin Facebookissa kuin Twitterissäkin, jossa numeroita seurattiin tarkasti.
Aloitteen saama suosio on ennen näkemätön kansalaisaloite.fi-palvelun historiassa eikä kansalaisaloitteiden tukijamääristä Twitterissä kirjaa pitävä @aloite_bot aina ehtinyt edes ilmoittamaan uusien rajapyykkien saavuttamisesta.

tweetdeck">

Jouduin muuttamaan @aloite_botpäivitys aikaa pienemmäksi, että +5k saavutukset näkyvät oikein. On pikkasen ripee alote. #tahdon2013

-- Iiro Uusitalo (@iiuusit) March 19, 2013


Kansalaisaloite.fi on oikeusministeriön ylläpitämä ja tuottama verkkopalvelu, jonka toteutuksesta vastaa suomalainen digitaalisia palveluita rakentava Solita. Yhtiön sähköisen liiketoiminnan johtaja Timo Honko paljasti Twitterissä, että parhaimmillaan palveluun tuli 550 yhtäaikaista palvelupyyntöä ja samanaikaisten yhteyksien määrä oli yli 2000 kappaletta.
Laki kansalaisaloitteista tuli voimaan runsas vuosi sitten maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on toinen palvelussa yli 50 000 ääntä kerännyt aloite. Aiemmin aloite turkistarhauksen kieltämisestä keräsi yhteensä 69 381 allekirjoitusta (sekä netissä että perinteisin keinoin). Tällä hetkellä muut paremmin menestyneet aloitteet ovat tekijänoikeuslain uudistamista vaativa Järkeä tekijänoikeuslakiin sekä kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopumista peräävä aloite.

Lue myös nämä
Tägit
Kansalaisaloite kansalaisaloite.fi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.