Ennuste: Applen valtakausi tableteissa päättyy tänä vuonna

Teemu Laitila
13. maaliskuuta, 2013 13:14

Applen valtakausi tablet-markkinoilla on lähestymässä loppuaan, kun Android-pohjaisten tablettien ennustetaan ohittavan iPadit tämän vuoden kuluessa. Apple käytännössä loi koko tablettien laiteluokan ensimmäisellä iPad-tabletillaan vuonna 2010 ja siitä saakka iPad on ollut synonyymi tablet-laitteelle.
Muutos on kuitenkin tulossa, jos uskoo tutkimusyhtiö IDC:n tuoreimpia lukemia. Applen valta-asema on vielä kohtalaisen vahva 10 tuuman kokoluokassa, mutta sen markkinaosuutta syövät etenkin halvemmat seitsemän tuuman Android-pohjaiset tabletit kuten Googlen oma Nexus 7 sekä Amazonin Kindle-tabletit. Applekin joutui viime vuonna vastaamaan pienempien tablettien kysyntään julkaisemalla kahdeksan tuuman kokoisen iPad Mini -tabletin.
Alle 10 tuuman laitteiden myynti on lähtenyt vetämään hyvin ja IDC:n mukaan jo puolet kuluvalla neljänneksellä myydyistä tableteista on alle 8 tuuman kokoisia.
Reutersin raportoimien IDC:n lukemien perusteella Applen markkinaosuuden odotetaan tämän vuoden aikana laskevan 46 prosenttiin viime vuoden 51 prosentista. Android-tablettien osuus sen sijaan nousee viime vuoden 42 prosentista 49 prosenttiin, jos IDC:n lukemat pitävät paikkansa.
Applen iPadin ja eri Android-tablettien käytännössä jakaessa tablettien markkinat, Microsoftin Windows 8 -tabletit eivät ainakaan vielä ole saavuttaneet suurempaa suosiota. IDC odottaa Microsoftin Windows 8 -tablettien markkinaosuuden nousevan vain 7,4 prosenttiin vuoteen 2017 mennessä ja samalla aikavälillä Windows RT -tablettien osuus jäisi alle kolmeen prosenttiin.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Android Google tabletit Apple iPad mini Google Nexus 7 Apple iPad
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.