Sonera hitain suomalaisoperaattoreista, Netflix väittää

Teemu Laitila
12. maaliskuuta, 2013 13:34

Netflix on paljastanut ISP Speed Index -listan, jossa videopalvelu laittaa nettioperaattorit järjestykseen maittain niiden käyttäjiltä mitattujen keskimääräisten siirtonopeuksien perusteella. Suomen osalta lista ei ole kaiken kattava, mutta tulosten joukosta löytyvät kuitenkin suurimmat suomalaisoperaattorit.
Tulokset ilmentävät nimenomaan keskimääräisiä latausnopeuksia ja Netflixin mukaan keskinopeudet jäävät huomattavasti matalammaksi kuin huippunopeudet. Suuria vaihteluvälejä aiheuttavat palvelun tarjoamat eri enkoodauksilla toimitetut sisällöt ja koska mittauksessa lasketaan vain käyttäjän koneelle toimitetun bittivirran nopeutta, nopeakin yhteys kuristuu murto-osaansa, jos viimeinen pätkä yhteydestä hoidetaan WLANin yli.
Suomen osalta nopein Netflixin mittaama operaattori on Kymeen puhelin, jonka verkkoa käyttävien asiakkaiden keskinopeudeksi Netflix väittää 2,86 megabittiä sekunnissa. Isot operaattorit sijoittuvat listan hännille neljänneksi, viidenneksi ja kuudenneksi. DNA:n nopeus on Netflixin mukaan 2,59, Elisan 2,53 ja Soneran 2,28 megabittiä sekunnissa.
Tietojen julkaisun taustalla vaikuttaa Netflixin tarve saada liitettyä operaattoreita yhtiön sisällönjakeluverkkoon. Netflix haluaa siirtää videosisällön jakelun yhtiön omaan verkkoon, millä voitaisiin vähentää riippuvuutta kolmannen osapuolen verkkopalveluista ja samalla myös nostaa nopeuksia. Netflix esimerkiksi tarjoaa "Super HD" videota vain niille käyttäjille, joiden operaattori on liittynyt Netflixin verkkoon. SuperHD ja listojen julkaiseminen on kätevä tapa ulkoistaa painostus operaattoreita kohtaan Netflixin käyttäjille.

Lue myös nämä
Tägit
DNA Elisa TeliaSonera Netflix
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.