WebM ja HTML5 korvaavat Flashia Googlen videovuokraamossa

Teemu Laitila
4. maaliskuuta, 2013 13:23

Google on kaikessa hiljaisuudessa ottanut käyttöön yhtiön oman WebM-videon yhdistettynä HTML5-tekniikkaan maksullisia videosisältöjä tarjoavissa palveluissaan. Yhdistelmällä korvataan Flashiin perustuva videosoitin ja alkuvaiheessa sitä tarjotaan vain Samsungin Chromebook-koneiden käyttäjille.
Avoimesta HTML5-standardista on toivottu korvaajaa Adoben Flashille jo pitkään, mutta erityisesti maksullisia sisältöjä tarjoavissa palveluissa HTML5:n kopioinninestomenetelmät eivät ole tyydyttäneet videoiden oikeudenhaltijoiden vaatimuksia. Google on kuitenkin lisännyt HTML5-tekniikkaan oman tietoturvakerroksensa, joka mahdollistaa videon toimittamisen soittimeen salatussa muodossa.
WebM:n ja HTML5:n kehityksestä kertoi Googlen WebM-johtaja John Luther haastattelussa Google Hangout -videolla. Lutherin mukaan myös muut yhtiöt ovat ilmaisseet kiinnostuksensa Googlen kehittämää tekniikkaa kohtaan. HTML5-teknikkaan siirtyminen mahdollistaisi videon toiston entistä useammilla alustoilla kun jokaiselle alustalle ei vaadittaisi oman erillisen soittimen kehittämistä.
Google lupaa uuden tekniikan tuen laajenevan Samsungin Chromebookeista ensin muiden valmistajien Chromebook-koneisiin ja myöhemmin myös muille alustoille.
Luther kertoi Googlen myös kehittelevän seuraajaa nykyiselle WebM-videossa käytettävlle VP8-koodekille. Seuraaja on vähemmän yllättäen nimeltään VP9 ja Lutherin mukaan alustavat tulokset sen tehosta ovat "mahtavia".

Lue myös nämä
Tägit
Google VP8 HTML5 WebM Google Play videopalvelut
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.