Joka kuudes myyty tietokone on iPad

Valtteri Ahonen
8. helmikuuta, 2013 14:01

Maailmanlaajuisesti tietokoneiden toimitukset kasvoivat 12 prosenttia vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä. Perinteisten tietokoneiden juhlasta ei kuitenkaan ollut kyse, sillä tablettien osuus myynnistä oli yli kolmannes. Joka kuudes viime vuoden lopulla myyty tietokone oli iPad.
Maailman suurin tietokonevalmistaja oli edelleen Apple, jonka iPadit siivittivät sen 20 prosentin markkinaosuuteen. Erityisesti iPad minin myyntiä pidettiin vahvana ja Canalysin arvion mukaan mini saattoi vastata jopa puolesta yhtiön tablettimyynnistä. Yhteensä Apple toimitti 27 miljoonaa tietokonetta.
HP palasi kakkospaikalle nokittaen Lenovon 200 000 yksiköllä. Molempien markkinaosuudet ovat noin 11 prosenttia. Samsung kiilasi hyvän tablettimyynnin ansiosta Dellin edelle neljänneksi 9 prosentin osuudella ja vajaan 12 miljoonan yksikön toimituksilla.
Microsoftin kannalta tablettien myynti ei ole ollut aivan niin valoisaa kuin olisi voinut Windows 8:n myötä toivoa: vain 3 prosentissa myydyistä taulutietokoneista oli Microsoftin käyttöjärjestelmä. Vuonna 2013 voidaan kuitenkin odotella nousua uuden Windowsin yleistyessä.


Huolimatta Applen kiistattomasta voittokulusta, oli vuosi 2012 kuitenkin ensimmäinen kautta aikain kun sen markkinaosuus tableteissa putosi alle puoleen. Tämä johtui tietysti kovenevasta kilpailusta ja varteenotettavien vastustajien tulemisesta markkinoille. Luultavasti iPad minin julkistus koitui yhtiön pelastusrenkaaksi, sillä markkinoilla on selkeästi kysyntää pienemmille näytöille ja huokeammille hinnoille.

Lue myös nämä
Tägit
tietokone Apple Lenovo HP tabletit
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.