Pankkikortin kokoinen tietokone myyntiin myös Suomessa

Valtteri Ahonen
5. helmikuuta, 2013 17:44

Deltaco on tuonut koostaan (tai sen puutteesta) tunnetun Raspberry Pi:n myyntiin nyt myös Suomeen. Raspberry Pi on kutakuinkin pankkikortin kokoinen minitietokone, johon on pienestä koosta huolimatta saatu kuitenkin yllättävän paljon tehoa.
Tietokoneen on kehittänyt britannialainen Raspberry Pi Foundation. Alkuperäisenä tarkoituksena oli tietotekniikan opetuksen kehittäminen, mutta laitteen päästyä jakeluun on sille kehittynyt monia muitakin käyttötarkoituksia. Pieni ja edullinen kone on käypä laite esimerkiksi mediapalvelimeksi, pelilaitteeksi, robotiikan ohjaukseen tai vaikka säätötekniikan hallintaan.
Raspberry Pi pystyy toistamaan täysteräväpiirtoista videokuvaa (1080p, 30 fps, h.264/MPEG-4 AVC) ja se tukee grafiikan osalta OpenGL ES 2.0 -ohjelmistorajapintaa.
Raspberry Pi Model B sisältää yhdellä piirilevyllä ARM11-ytimellä varustetun 700 megahertsin Broadcom-järjestelmäpiirin (jossa CPU, GPU, DSP ja SDRAM), muistia on 512 megatavua. Liittiminä kaksi USB 2.0 -porttia, HDMI, 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä komposiitti/RCA-liitäntä. Tietysti myös Ethernet-portti on saatu mahtumaan levylle. Virta syötetään koneeseen mikro-USB:llä. Toimiakseen kone tarvitsee vain ohjauslaitteet (hiiri ja näppäimistö), virtalähteen sekä muistikortin, johon esimerkiksi käyttöjärjestelmä tallennetaan.
Raspberry Pi Model B -tietokoneen kuluttajahinta on 59 Euroa. Hinta sisältää 24 prosentin arvonlisäveron. Kone myydään ilman kotelointia.

Lue myös nämä
Tägit
tietokone Raspberry Pi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.