Uusi videostandardi sai hyväksynnän, videon koko jopa puolittuu

Teemu Laitila
27. tammikuuta, 2013 14:18

Kansainvälinen televiestintäliitto on hyväksynyt alustavasti uuden H.265 HEVC -videostandardin, joka lupaa jopa 50 prosenttia nykyistä H.264 AVC -standardia parempaa pakkausta. Parempi pakkaus mahdollistaa HD-laatuisen videon toistamisen myös hitaampien yhteyksien läpi tai esimerkiksi 4K-tasoisen videon toistamisen hyvillä yhteyksillä.
Nykyinen H.264-standardi on yleistynyt nopeasti viime vuosina ja tällä hetkellä yli 80 prosenttia nettivideosta on H.264-pakattua. Sitä käytetään netin lisäksi useissa laiteluokissa televisioista Blu-ray-soittimiin ja videopuhelusovelluksiin. Lisääntynyt videosisältö kuitenkin kuormittaa rajallisen kapasiteetin tietoverkkoja. Tehokkaamman pakkauksen avulla nykyisistä videoista voitaisiin tehdä pienempiä, mutta todennäköisempää kuitenkin on, että videon laatua parannetaan koon pysyessä samana.
Tehokkaammalla pakkauksella voitaisiin esimerkiksi ratkaista 4K-televisioiden sisältöongelmat, jos aiempaa tarkempaa videokuvaa voitaisiin siirtää myös netin kautta. Nykyisellä pakkaustekniikalla 4K-kuvan toistaminen netin läpi on käytännössä mahdotonta vaaditun kaistanleveyden vuoksi.
Uusi pakkaus ei kuitenkaan voi yleistyä ennen kuin sille rakennetaan tuki laitetasolle. Ensimmäisiä H.265-purkua tukevia laitteita tuskin nähdään markkinoilla vielä tämän vuoden aikana.

Lue myös nämä
Tägit
H.265
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.