Ubuntun julkaisurytmiin saattaa tulla merkittävä muutos

Teemu Laitila
24. tammikuuta, 2013 19:00

Ubuntu-linuxia kehittävä Canonical harkitsee kuuden kuukauden välein julkaistavien versioiden lopettamista kokonaan ja siirtymistä pelkkiin kahden vuoden välein saapuviin LTS-julkaisuihin. Välijulkaisujen sijaan päivitykset jaeltaisiin käyttäjille niiden valmistuessa.
Asiata uutisoivan Extreme Techin mukaan päätöksiä julkaisurytmin muutoksesta ei ole vielä tehty. Niin kutsuttuihin rullaaviin julkaisuihin voitaisiin siirtyä kuitenkin mahdollisesti huhtikuussa 2014 Ubuntu 14.04 -version jälkeen. Jos julkaisurytmi muutetaan "rullaavaksi", seuraava viiden vuoden tuen saava LTS-julkaisu saapuisi vasta vuonna 2016.
Ubuntu on Air -podcastissa puhunut Ubuntun kernelikehityksen johtaja Leann Ogasawara kertoi, että ennen päätöksen tekemistä pitää harkita monia näkökulmia.
- Kyseessä on levityksen kannalta erittäin merkittävä muutos, sillä kaiken toimiminen yhteen on tarkistettava päivittäin, Ogasawara selittää.
Ogasawaran mukaan kehityksessä ollaan kuitenkin jo pitkällä ja testauksesta huolehditaan jo nyt päivittäin. Lisäksi pitää harkita olisivatko Ubuntun käyttäjät tyytyväisiä isoon julkaisuun vain kahden vuoden välein.
Extreme Techin mukaan joustavammassa julkaisurytmissä olisi selkeät huonot ja hyvät puolensa. Käyttäjien kannalta olisi hyvä, että isoja paketteja ei tarvitse ladata ja asentaa niin usein. Lisäksi joustavamman rytmin avulla tietoturva ja päivitykset pysyisivät paremmin ajan tasalla. Toisaalta taas nopeampi tahti saattaa aiheuttaa odottamattomia ongelmia. Kiinteällä rytmillä julkaistut paketit käyvät usein läpi tarkemman testausprosessin.

Lue myös nämä
Tägit
Ubuntu Linux Canonical
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.