Kisa Suomen 800 Mhz:n LTE-taajuuksista alkaa

Matti Robinson
24. tammikuuta, 2013 11:37

Liikenne- ja viestintäministeriö on kertonut, että 800 megahertsin taajuushuutokauppa käynnistyy tänään. 4G-verkon käyttöön tarkoitetun 800Mhz:n taajuusalueen kaikki taajuusparit huutokaupataan samanaikaisesti.
Huutokaupan järjestää Viestintävirasto ja sen tuloksista kerrotaan Liikenne- ja viestintäministeriön toimesta huutokaupan päätyttyä. Huutokauppa tapahtuu virtuaalisesti suljettujen ovien takana internetin välityksellä, joka tarkoittaa, että ainoastaan voittaneet tarjoukset julkistetaan.
Kaikkiaan myynnissä on 2x30 megahertsiä taajuuksia, jotka huutokaupataan 2x5 megahertsin taajuuskaistapareissa. Kaistaparin lähtöhinta on 16,67 miljoonaa euroa, eli valtion kassaan kilahtaa kaiken kaikkiaan vähintään 100 miljoonaa euroa. Myydyt toimiluvat ovat voimassa 20 vuotta ja kattavat Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta koko Suomen.
800 Mhz taajuutta käytetään neljännen sukupolven LTE-matkapuhelintekniikan laajentamiseen. Käytössäolevista LTE-verkoista valtaosa käyttää 1800 Mhz taajuusaluetta, mutta myös 2600 Mhz:n tajuusaluetta tuetaan paikoittain. 4G-termiä käytetään myös hämäävästi DC-HSPA-tekniikasta, jotka käyttävät 3G-verkkojen taajuusalueita.

Lue myös nämä
Tägit
LTE 4G DC-HSPA
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.