Facebookilla ei ole keinoja estää "alaikäisiä" rekisteröitymästä

Valtteri Ahonen
23. tammikuuta, 2013 18:16

Facebookilla, sekä esimerkiksi Youtubella, on Yhdysvaltojen lain mukaan velvoite olla päästämättä alle 13-vuotiaita palveluidensa jäseniksi. Käytännössä käyttäjien iän valvominen on kuitenkin hankalaa. Asiasta uutisoi The Guardian.
Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa joka kolmannella 9-12-vuotiaalla on Facebook-profiili. Vaikka palvelu valvookin jossain määrin sinne lisättyä sisältöä, niin ei kukaan kuitenkaan voi taata, etteikö lasten silmiin osuisi jotain sopimatonta. Tämän lisäksi palvelussa saattaa esiintyä pienempien kesken helposti esimerkiksi kiusaamista ja syrjintää.
Facebook ei tästä huolimatta ole kuitenkaan ottanut käyttöön oikeastaan mitään tapaa varmistaa käyttäjiensä ikää. Yhtenäisen hyvän varmistustavan löytäminen olisikin varmasti vaikeaa, sillä esimerkiksi pankkitunnusten käyttö sulkisi paljon potentiaalisia käyttäjiä palvelun ulkopuolelle. Lisäksi tämä toisi yhtiön kontolle jälleen uuden tietosuojaongelman.
Yksi huolenaihe ovat myös vanhemmat, jotka auttavat lapsiaan tekemään tunnukset (ja näin ollen valehtelemaan ikänsä). Alle 18-vuotiaina näkyvät eivät näy palvelun haussa eivätkä vieraat voi nähdä heidän kavereitaan.

Lue myös nämä
Tägit
Facebook tietosuoja
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.