Hollantilaisopettajalle sakkoja piraattilinkkien jakelusta oppilaille

Teemu Laitila
17. tammikuuta, 2013 14:22

Hollantilainen opettaja on tuomittu sakkoihin tekijänoikeusrikosasiassa opettajan lisättyä linkkejä laittomasti nettiin ladattuihin matematiikan vastauksiin kotisivulleen. Maksullisista vastauskirjoista kopioidut sisällöt oli tallennettu eri pilvipalveluihin.
Kopioidun vastauskirjan kustantaja haastoi opettajan oikeuteen ja syytti tätä linkkaamisen lisäksi myös materiaalien lataamisesta palveluihin. Asiasta uutisoivan Torrent Freakin mukaan kustantaja ei lähettänyt tiedostojen säilytykseen käytetyille pilvipalveluille pyyntöjä luvattomien kopioiden poistamiseksi.
Opettajan puolustuksen mukaan matematiikan ratkaisut eivät ole tekijänoikeuden alaista materiaalia, sillä niihin löytyy vain yksi ainoa oikea vaihtoehto. Oikeus kuitenkin katsoi, että vaikka itse ratkaisu ei olekaan tekijänoikeuslain alainen, sen esitystavalla on merkitystä ja näin ollen vastauskirjaa suojaa tekijänoikeuslaki. Lisäksi oikeus katsoi, että linkkien jakaminen on aiheuttanut taloudellista haittaa julkaisijalle, eikä Hollannin yksityiseen käyttöön kopioinnin sallivalla lailla ole tapauksen kannalta merkitystä.
Sakkojen ja oikeudenkäyntikulujen maksamisen lisäksi opettaja määrättiin poistamaan linkit sivuiltaan.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi Hollanti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.