Yli 70 prosenttia nuorista lataa netistä luvattomasti

Teemu Laitila
12. joulukuuta, 2012 10:10

Luvaton nettilataaminen on nuorten keskuudessa erittäin yleistä, vaikka sen laittomuus tiedetään. Tänään julkaistun tutkimuksen perusteella 71 prosenttia 15-16-vuotiaista on ladannut netistä tiedostoja luvatta viimeisen vuoden aikana.
Lähes kolmannes vastaajista kertoi lataavansa netistä luvattomasti sisältöä vähintään kerran viikossa. "Tietokoneet, musiikin kuuntelu ja mp3-soittimet ovat niin arkipäivää nuorille, ettei ehkä yllätä, että siihen liittyvä toiminta on niin yleistä", kommentoi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Venla Salmi Ylelle.
Helsingin Sanomien haastattelemien nuorten mukaan puolet kavereista latailee asioita netistä huolimatta siitä, että se tiedetään kielletyksi. Haastatellut itse kertovat kuitenkin tietävänsä lailliset keinot, joilla esimerkiksi musiikkia voi netistä kuunnella. Kuvaavaa nuorten tekijänoikeustietämyksen kannalta on, että Spotifyn lisäksi lailliseksi mainittu lähde on Youtube, joka pursuaa laitonta sisältöä.
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen nuorisorikollisuuskyselyssä luvaton lataaminen nousi selvästi yleisemmäksi nuorten tekemäksi rikokseksi. Se ohitti reippaasti esimerkiksi humalajuomisen, jota oli harrastanut 51 prosenttia vastaajista viimeisen vuoden aikana sekä luvattomat koulupoissaolot, joihin oli syyllistynyt 40 prosenttia vastaajista.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.