Venäjä ja Kiina perääntyivät internetin säännöstelyyn tähtäävässä ehdotuksessa

Teemu Laitila
11. joulukuuta, 2012 10:51

Venäjän johtama koalitio on vetänyt pois internetin tiukempaan sääntelyyn tähdänneen ehdotuksensa, jota lähinnä länsimaista koostuva ryhmittymä vastusti, kertoo uutistoimisto Reuters.
Ehdotus oli osa kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n Dubaissa käymiä neuvotteluja, joiden tavoitteena on uusia edelliset vuodelta 1988 peräisin olevat kansainväliset sopimukset.
Kokouksen suurin vastakkainasettelu liittyy Venäjän, Kiinan, useiden arabimaiden sekä Afrikan maiden pyrkimyksiin siirtää enemmän internetin hallintaan liittyvää valtaa amerikkalaiselta ICANN-järestöltä YK:n alaiselle ITU:lle. Läntiset maat Yhdysvaltain ja EU:n johdolla ovat vastustaneet suunnitelmia. Länsimaiden huolena on, että ITU:n roolin kasvattaminen tarkoittaisi samalla sensuurin ja hallitusten vallan lisäämistä.
Länsimaat ovat pyrkineet rajoittamaan neuvottelut koskemaan pelkästään perinteistä televiestintään, mutta Venäjä ja Kiina haluaisivat laajentaa säännöt koskemaan myös Internet-liikennettä. Ehdotuksen mukaan laajemmat valtuudet internetin hallintaan olisivat välttämättömiä verkkorikollisuuden torjunnassa.
Reutersin mukaan Venäjän ja sen kumppaneiden ehdotus olisi saattanut antaa hallituksille vallan estää pääsyn tietyille internetsivustoille sekä esimerkiksi siirtänyt nykyisin ICANN-järjestöllä olevan vallan internet-osoitteiden myöntämisestä ITU:lle.
Nimettömänä esiintyneen virkamieslähteen mukaan Venäjän ehdotuksen poisveto saattaa kuitenkin olla pelkkä taktinen siirto eikä todellinen perääntyminen vaatimuksissa. Myös Yhdysvaltain suurlähettiläs Terry Kramer kommentoi Reutersille, että samoja asioita tullaan käsittelemään vielä muissa yhteyksissä.
Viime viikolla alkaneet Dubain neuvottelut päättyvät tämän viikon perjantaina.

Lue myös nämä
Tägit
ITU ICANN
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.