Psy ei piittaa tekijänoikeuksista, nettoaa miljoonia Gangnam Stylellä

Sami Koivunen
11. joulukuuta, 2012 20:12

Eteläkorealainen Psy on tehnyt Gangnam Style -hitillään jo 8,1 miljoonaa dollaria voittoa suhtautumalla rennosti kappaleeseen kohdistuneisiin tekijänoikeusrikkomuksiin. Techdirt -sivuston mukaan miljoonatulos on tehty lähinnä YouTube-mainoksilla, iTunes-latauksilla ja TV-mainoksilla. Psy eli oikealta nimeltään Park Jae-sang on antanut kappaleen levitä vapaasti mm. YouTube-palvelussa ja kerää nyt tuloja esimerkiksi esiintymällä TV-mainoksissa.
The Associated Pressin tietojen mukaan PSY on ansainnut vähemmän kuin 60000 dollaria kotimaansa online-musiikkimyynnistä. YouTube-mainosmyynnistä on kertynyt 870000 dollaria, josta Google pitää noin puolet. Isot rahat Psy kerää olemalla Etelä-Koreassa mainoskasvo sellaisille yrityksille kuin Samsung ja LG Uplus. Mainostamalla muun muassa jääkaappeja ja nuudeleita Psy nettoaa lähes viisi miljoonaa dollaria. Levymyynti on ollut tuloissa pienessä osassa.
Psy onkin esimerkki artistista, joka on antanut luvan levittää musiikkiaan tehokkaasti niin, että siitä on tullut käsite. Google pystyy havaitsemaan YouTube-palvelussaan videoita, jotka sisältävät tekijänoikeussuojattua sisältöä. On itse artistin päätettävissä, kuinka sellaiseen sisältöön suhtaudutaan. Tällä hetkellä YouTube-palvelussa on satoja tuhansia nimekkeitä hakusanalla "Gangnam Style".
Heinäkuussa julkistetusta Gangnam Style -videosta tuli hiljattain koko seitsemänvuotiaan YouTuben katsotuin video.

Lue myös nämä
Tägit
iTunes YouTube Google Gangnam Style Psy
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.