EU-komissio ryhtyy toimiin tekijänoikeuden tuomiseksi digitaaliselle aikakaudelle

Teemu Laitila
5. joulukuuta, 2012 18:20

Eu-komissio on hyväksynyt aloitteen, jonka mukaan eurooppalaista tekijänoikeuslainsäädäntöä muokataan vastaamaan paremmin digitaalisen ajan haasteita ja mahdollisuuksia.
Komission mukaan digitaalinen talous on ollut merkittävä kasvun moottori viime vuosikymmenillä ja sen kasvun odotetaan jatkuvan edelleen huomattavasti muuta taloutta vahvempana. Komissio näkee EU:n laajuisten digitaalisten sisämarkkinoiden luomisen tärkeänä keinona kasvun edellytysten parantamisessa. Tavoitteena on helpottaa uuden sisällön ja uusien bisnesmallien syntymistä sekä tarjota sisällön kuluttajille entistä vaivattomampi pääsy laajoihin sisältöihin, mikä samalla vähentäisi laittoman sisällön levitystä.
Uusia puitteita yhteiseurooppalaiselle tekijänoikeuslainsäädännölle ryhdytään sorvaamaan heti ensi vuoden alussa. Projekti aloitetaan keskustelemalla nykyisen tilanteen ongelmista ja mahdollisista muutoksista eri osapuolten kanssa. Keskustelun pohjana on kiireellisimmäksi katsotut osa-alueet eli sisältöjen liikkuminen yli rajojen, käyttäjien luoma sisältö, datalouhinta, yksityisen kopioinnin hyvitysmaksut sekä pääsy audiovisuaalisessa muodossa olevaan kulttuuripääomaan.
Keskusteluiden tuloksia tarkastellaan joulukuussa 2013. Tavoitteena on, että markkinat löytäisivät omatoimisesti ratkaisuja ongelmiin, mutta komission mukaan myöskään lainsäädännölliset ratkaisut eivät ole poissuljettuja.

Lue myös nämä
Tägit
Euroopan komissio tekijänoikeus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.