IL: Opiskelijalle 400 000 euron korvausvaatimukset DC-hubin ylläpidosta

Teemu Laitila
27. marraskuuta, 2012 12:29

Keskisuomalainen opiskelija tuomittiin kesällä 400 000 euron korvauksiin DC-hubin ylläpidosta, kertoo Iltalehti. Varsinainen rikos oli tapahtunut pojan ollessa 17-vuotias, päätös huimista korvauksista tuli heinäkuussa 2012 pojan ollessa täyttänyt 21.
Sanomalehti Keskisuomalainen lainaa Iltalehteä, ja kertoo, että poika oli salannut poliisitutkinnan tiedot perheeltään. Isä kuuli tutkinnasta ensimmäisen kerran vasta sen jälkeen, kun hovioikeuden tuomio korvaussummineen tuli julki.
Lehti kertoo, että tietotekniikkaa opiskellut nuorimies oli ylläpitänyt ystävänsä kanssa Direct Connect -verkon hubia, jossa oli yhteensä noin 1600 käyttäjää. Hubilla ei ollut vaatimusta omien jaettavien tiedostojen määrästä. Tuomio piratismista tuli hubin molemmille ylläpitäjille ja yhteensä yli 800 000 euron korvaussumma jaettiin tasan tuomittujen kesken. Tarkemmat tiedot tapauksesta sekä Turun hovioikeuden päätös löytyy tapausta hoitaneen Turre Legalin blogista.
Iltalehden haastattelema tuomitun isä ihmettelee huimia korvaussummia ja pahoittelee sitä, että yhden töppäyksen vuoksi 400 000 euron korvausvastuu seuraa poikaa pitkään. "Nyt poika joutuu maksamaan tästä töppäyksestään lopun ikäänsä. Ehdoton vankeusrangaistus olisi ollut parempi rangaistus", isä kertoo Iltalehdelle.
Tekijänoikeusrikoksista vaaditut korvaussummat ovat olleet otsikoissa monesti aiemmin ja viimeksi sen jälkeen, kun poliisi takavarikoi 9-vuotiaan tytön tietokoneen Pirate Bay -palvelusta ladatun Chisun levyn vuoksi. Tytön isältä vaadittiin 600 euron korvausta yhden levyn jakamisesta.
Edit 27.11.2012 12:55 Lisätty linkki hovioikeuden kesällä antamaan päätökseen.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.